Атлантиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Атлантиумска Империја
Микродржава
Знаме
Знаме
Грб
Грб
Moто: E Tenebris Lux
(Македонски: надвор од мрачнината, светлина)
Химна: "Ауроранска химна"by камил Сент Саенс
Статус Сегашна
Локација на Атлантиум
Површина 0,76 km²
Членство 903 (2006)
Основана 27 ноември, 1981
Водство Император Џорџ II (Џорџ Френсис Круикхенк) 1981-
Државно уредување Изборна уставна монархија
Јазик Англиски и Латински
Валута Империал Силидус (иста вредност до US$)
Валутен код IS
Главен град Конкордија
Демоним Атлантианец

Атлантиумска Империја или скратено Атлантиум (англиски: Empire of Atlantium) е микронација и секуларна, плуралистичка и прогресивна лоби група[1] сместена во Нов Јужен Велс, Австралија.

Симболите на Атлантиум[уреди | уреди извор]

Симболите на Атлантиум
Национален симбол Опис
Bandera d'Atlantium.svg Знамето на Атлантиум
30px Грбот на Атлантиум
Знаме Опис
EmperorOfficeFlag.gif Знаме на Императорското биро
ImperialSenateFlag.gif Знаме на Императорскиот Сенат
OfficeMagisterFlag.gif Знамето на канцеларијата на Magister Aequitas
DiplomaticCorpsFlag.gif Знамето на Дипломатскиот кор
GeorgeIIFlag.gif Знаме на Императорот Џорџ II
AuroraFlag.jpg Знамето на провинцијата Аурора
AtlantiumWarFlag.gif Империјалоното воено знаме (1986-1999)
Грб Опис
EmperorOfficeSeal.gif Грб на императорската канцеларија
OfficeMagisterSeal.gif Грбот на Magister Aequitas


MinistryStateSeal.gif Грбот на државното министерство


MinistryFinanceSeal.gif Грб на министерството за финансии


MinistryCommunicationsSeal.gif Грб на министерството за комуникации

Поштенски марки, монети и банкноти[уреди | уреди извор]

Атлантиум си сима свои поштенски марки и валута. Валутата се вика Империал Солидус и се дели на Империјални центи.[2]

Поштенски марки[уреди | уреди извор]

Првите поштенски марки се издадени 1984 според едно филателистичко списание[3]. моментално се издадени 12 поштенски марки. Најмнугу се користат за поштенски пратки помеѓу Цонкордија и Идадија.[4]

Издание Година Назив Печат
11 2006 IS 0.50
IS0.50AtlantiumFlagStamp.gif

Знамето на Атлантиум

12 2006 IS 0,50
IS0.50AtlantiumStamp.gif

Императорот Џорџ II

12 2006 IS 2.50
IS2.50AtlantiumStamp.gif

Императорот Џорџ II

Монети[уреди | уреди извор]

Монетите,[5] според економијата се користат многу малку Последен пат беа исковано моните само за одбележување на јубилеите.[6]

20-та годишнина од 10 Солиди банкнотата
20th anniversary 10 Solidi coin.
 • Дијаметар: 38mm
 • Дебелина: 4mm
 • Тежина: 30,5 грама
 • Година: 2001
 • Ковачница: The Aquila Mint, Сиднеј, Австралија
 • Исковано: 529

Банкноти[уреди | уреди извор]

Банкнотите, односно валутата Империал Солиди (Imperial Solidi) се печатела во две серии и тоа во 2006 и 2007 година.

Серија Назив Аверс Реверс
2007 10 Имеперијални Солиди
10SolidiNoteFront.gif

Џефри Даган

10SolidiNoteBack.gif

Императорот Џорџ II

2006 25 Империјални солиди
25SolidiNoteFront.gif

Гработ на Атлантиум

25SolidiNoteBack.gif

Императорот Џорџ II

2006 50 Imperial Solidi
50SolidiNoteFront.gif

Синџирот на редот на Аурора

50SolidiNoteBack.gif

Императорот Џорџ II

2007 100 Империјални Солиди
100SolidiNoteFront.gif

Медалот на Големиот Георгијански ред

100SolidiNoteBack.gif

Императорот Џорџ II

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Links“. Unrecognised States Numismatic Society. http://www.usns.info/links.html. посет. 15 јануари 2008 г. 
 2. „Frequently Asked Questions“. Empire of Atlantium. http://www.atlantium.org/faq.html. посет. 15 јануари 2008 г. 
 3. Bill Hornadge. „Atlantium Empire“, „Stamp News“, септември 1984, стр. 196.
 4. „Province of Aurora“. Empire of Atlantium. http://www.atlantium.org/territoryaurora.html. посет. 30 јануари 2008 г. 
 5. John Mulhall. „The Empire Strikes a Coin“ (PDF), „The Australasian Coin & Banknote Magazine“, јули 2002.
 6. „Ministry of Finance“. Empire of Atlantium. http://www.atlantium.org/finance.html. посет. 30 јануари 2008 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]