Прејди на содржината

Арапи

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Арапите)

Арапи — народи од семитска група. Од Арапскиот Полуостров со освојувачки походи и преселби се рашириле низ цела Северна Африка, од Египет до Мароко. Јазикот кој го користат е арапскиот јазик. Ширум светот има околу 422 милиони Арапи.[1]

Мапа на арапскиот свет

Арапите како тема во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]

Во делото „Богатството на царот Радован“, српскиот поет Јован Дучиќ вели дека Арапите се „љубоморни како кобри“.[2]

Арапите се често застапени во епската народна поезија во која главнот јунак се бори против некој Арап, кој е претставен како злосторник и насилник. Таков е случајот во следниве песни:

  1. http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/world-arabic-language-day/
  2. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 111.
  3. Јунак над јунаци - епски песни за Марка Крале, Култура, Скопје, 1967, стр. 56-60.
  4. Јунак над јунаци - епски песни за Марка Крале, Култура, Скопје, 1967, стр. 60-66.
  5. Јунак над јунаци - епски песни за Марка Крале, Култура, Скопје, 1967, стр. 46-50.
  6. „Марко Краљевић укида свадбарину“, во: Народне епске песме I. Београд: Просвета (без дата), стр. 141-147.
  7. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 21-24.