Аптека

Од Википедија — слободната енциклопедија

Аптека — малопродажна продавница која продава лекови и други фармацевстки и козметички производи, кои се издаваат врз основа на лекарски рецепт или се слободно расположливи за продажба. Повеќето производи што ги продава аптеката се произведени во фабриките од фармацевстката индустрија, но некои производи ги подготвува аптекарот. На пример, во 1930 година, 75 % од лековите биле подготвувани во аптеките, но веќе во 1970 година улеството на тие производи изнесувало само 1 %.[1]

Универзитетската аптека во Гетинген, Германија
Главната аптека во Вецлар, Германија

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Watson, C. James; Whitledge, James D.; Siani, Alicia M.; Burns, Michele M. (2021). „Pharmaceutical Compounding: A History, Regulatory Overview, and Systematic Review of Compounding Errors“. Journal of Medical Toxicology. 17 (2): 197–217. doi:10.1007/s13181-020-00814-3. PMC 7605468 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 33140232 Проверете ја вредноста |pmid= (help).