Апиологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пчела

Апиологија (или мелитологија) — науката кога се занимава со изучување на пчелите, и е гранка на ентомологијата. Пчелите често се изираат како група за изучување, со цел на барање на одговори на прашања за еволуцијата на општествените системи. Членовите на оваа група прикажуваат животни истории од сосема осамени, до мошне евсоцијални.

Поврзано[уреди | уреди извор]