Антун Канижлиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Антун Канижлиќ е роден на 20 ноември 1699, во Пожега – 24 август 1777 година, во Пожега бил хрватски исусовец и поет.

По завршувањето на гимназијата во Пожега, образованието го продолжил во Загреб, Виена и Леобен. Студирал теологија три години во Грац, а дипломирал теологија во Грац и Трнава.

Пишувал главно верски книги, молитвени книги и преведувал од германски на хрватски јазик.

Творештво[уреди | уреди извор]

  • Света Рожалија, целосен наслов Света Рожалија Панормитска девица украсена и пијана според Антун Канижлиќ Пожежанин
  • Каменот е реален, немирите големи

Поврзано[уреди | уреди извор]