Прејди на содржината

Анестезиолог

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анестезиолог врши проверка на дишните патишта на пациентот додека индуцира анестезија

Анестезиолог[1][2] или специјалист по анестезиологијалекар специјалист, најчесто во болница, одговорен за анестезија (пред и интраоперативна) и реанимација (постоперативна или во одделението за интензивна нега).

Исто така, одлуката да се прекине анестезијата или да се смени техниката е исклучива одговорност на анестезиологот.

Анестезиологот работи во тесна соработка со сите болнички служби: итни случаи, услуги за нега, интервентни технички платформи, породилно итн.

Образование[уреди | уреди извор]

Во Македонија за да се стане анестезиолог, прво треба да се стекне диплома на лекар, што подразбира завршување на студии по општа медицина и полагање на стручен испит. Потоа следи специјализација по „анестезиологија и интензивно лекување“ во времетраење од 60 месеци.[3]

Задолженија и обврски[уреди | уреди извор]

При анестезија[уреди | уреди извор]

Информации за пациентот[уреди | уреди извор]

Анестезиологот треба да ја процени состојбата на пациентот, да го информира за напредокот и последиците од анестезијата и да ја одреди најсоодветната техника на анестезија. За крај треба да обезбеди интервентни мерки кои спаѓаат во опсегот на постапката за будење од анестезијата. Анестетичкиот чин не е ограничен само на единствениот третман за време на интервенцијата, туку вклучува и други фази пред и по неа. Само лекарот анестезиолог-реаниматор може да ги владее сите овие чекори. Конкретно, намалувањето на хируршкиот ризик, од кој произлегуваат терапевтските избори, бара анализа и физиопатолошко размислување што може да ги обезбеди само лекар, преку неговата обука и специфични вештини.

Чинот на анестезија[уреди | уреди извор]

Спроведувањето на самата анестезија бара присуство на анестезиолог-реаниматор за време на индукцијата (почеток на анестезијата), во секое време кога, поради критични настани, состојбата на пациентот може да оправда промена во спроведувањето на анестезијата и/или оперативната реанимација, како и при излегување салата за интервенции по општа или спинална анестезија. Одлуката за излегување од салата за за следење на состојбата на пациентот по интервенцијата (порано наречена шок-соба) е исто така одговорност на анестезиологот-реаниматор.

При интензивно лекување[уреди | уреди извор]

Ова вклучува грижа на пациенти кои претставуваат или веројатно ќе прикажат еден или повеќе акутни висцерални инсуфициенција директно загрозувајќи ја нивната витална прогноза (невролошки, хемодинамски или респираторен дистрес).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „анестезиолог“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „анестезиолог“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Времетраење на специјализација според Правилник (Сл. весник бр. 137/2012) од 06.11.2012“ (PDF). Посетено на 23.5.2024. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)

Поврзано[уреди | уреди извор]