Прејди на содржината

Андреј Рубљов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андреј Рубљов
марка од 1961 година
Преподобен отец („Преподобне“), монах и иконописец
Роден(а) помеѓу 1360 и 1370 година,
Починал(а) помеѓу 1427 и 1430 година, Манастир Андроников, Москва
Почитуван(а) во Источна православна црква
Канонизација 6 јуни 1988 година, Лавра Свети Сергиј од Помесен совет на Руската православна црква 1988 година,
Слава 29 јануари, 13 јуни, 4 јули, 6 јули, 22 август
Обележја Облечен како православен монах, често прикажан како држи икона
Рубљов позната икона на Св.Троица.

Андреј Рубљов (руски: Андре́й Рублёв listen, бил Московјанец сликар на икони роден во 1360-тите, кој починал помеѓу 1427 и 1430 година Тој се смета за еден од најголемите средновековен Руски сликари на православна христијанска уметност[1].

Животопис[уреди | уреди извор]

Точниот датум на неговото раѓање не е познат. Како веројатна година на раѓање се зема околу 1360 година, бидејќи во записите за неговата смрт (1430) се споменува дека умрел во длабока старост, што тогаш значело по 60-годишна возраст. Андреј Рубљов се замонашил пред 1405 година и го зел името Андреј. Живеел во манастирот Сергиј Лавра во близина на Москва во заедница на сликари, меѓу кои се познати Теофан Грк и Прохор од Городец. Тоа е познато затоа што неговото име се споменува во списокот на сликари на икони и фрески во Благовештението во Москва. Неговото име е на дното на листата, што значи дека тогаш бил најмладиот сликар во групата. Пишаните записи сведочат дека во 1408 година тој ги насликал (заедно со Данило Черни) ѕидовите на Успенината катедрала во Владимир во 1425–1427 година во Соборниот храм Света Троица во Сергиј Лавра. По смртта на Данило, Андреј насликал фрески во катедралата на Спасителот во московскиот манастир Андроник. Починал во манастирот Андроник на 29 јануари 1430 година[2].

Творештво[уреди | уреди извор]

Во 1904 година, била откриена неговата икона на Светата Троица од Стариот завет (или Гостопримството на Авраам, веројатно создадена околу 1411 година) и на тој начин започнала ера на истражување на неговото дело. Тоа е единственото дело што може со сигурност да му се припише. Денес оваа икона е изложена во Третјаковската галерија во Москва.

Композицијата на иконата прикажува сцена од Библијата, кога тројца ангели ги посетиле Сара и Авраам (1. книга Мојсеј 18:1-33). Рубљев се концентрираше на прикажување на фигурите на тројцата гости. Пораката на делото е повеќекратна. Тоа е, меѓу другото, апел за единство во време на конфликт меѓу принцовите. Истовремено, тоа е израз на религиозно единство во тројството (Отецот, Синот, Светиот Дух).

Уметноста на Андреј Рубљов е комбинација од две традиции: средновековен монашки подвиг и класичната хармонија на византиското сликарство. Ликовите во неговите слики се секогаш спокојни. Со текот на времето, начинот на кој тој сликал станал идеал на црковното сликарство и иконописот.

На Стоглав Сабор (1551) иконографијата на Андреј Рубљев била прогласена за идеална во изработката на црковни слики. Црквата го празнува на 4 јули.

Од 1959 година во манастирот Андроник постои музеј на Андреј Рубљов.

Во 1966 година рускиот режисер Андреј Тарковски го снимил филмот Андреј Рубљов, делумно базиран на животот на Андреј, кој е своевиден споменик на овој уметник[3].

Почитување[уреди | уреди извор]

 • 29 јануари – одбележување на годишнината од неговата смрт
 • 12/13 јуни - празник, Синаксис на целиот Манастир Андроников (со Андроник, Саба, Александар, игумени на Москва и Даниел Црниот, иконописец)
 • 4 јули - главен празник од списокот на „руски светци на Москва и Владимир“ од Никодим (Кононов),
 • 6 јули - Синаксис на сите светци од Радонеж
 • „Синаксис на сите светци Московски““ - подвижен празник во недела пред 26 август (РПЦ)

Избрани дела[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Andrei Rublev, a 1966 film by Andrei Tarkovsky loosely based on the painter's life.
 • Mikhail V. Alpatov, Andrey Rublev, Moscow: Iskusstvo, 1972.
 • Gabriel Bunge, The Rublev Trinity, transl. Andrew Louth, St. Vladimir's Seminary Press, Crestwood, New York, 2007.
 • Sergius Golubtsov, Voplosh’enie bogoslovskih idey v tvorchestve prepodobnogo Andreya Rubleva [The realization of theological ideas in creative works of Andrey Rublev]. Bogoslovskie trudy 22, 20–40, 1981.
 • Troitca Andreya Rubleva [The Trinity of Andrey Rublev], Gerold I. Vzdornov (ed.), Moscow: Iskusstvo 1989.
 • Viktor N. Lazarev, The Russian Icon: From Its Origins to the Sixteenth Century, Gerold I. Vzdornov (ed.). Collegeville, MN: Liturgical Press, 1997.
 • Priscilla Hunt, Andrei Rublev's Old Testament Trinity Icon in Cultural Context, The Trinity-Sergius Lavr in Russian History and Culture: Readings in Russian Religious Culture, vol. 3, ed. Deacon Vladimir Tsurikov, (Jordanville, NY: Holy Trinity Seminary Press, 2006), 99-122.(See on-line at phslavic.com)
 • Priscilla Hunt, Andrei Rublev's Old Testament Trinity Icon: Problems of Meaning, Intertextuality, and Transmission, Symposion: A Journal of Russian (Religious) Thought, ed. Roy Robson, 7-12 (2002–2007), 15-46 (See on-line at www.phslavic.com)
 • Konrad Onasch, Das Problem des Lichtes in der Ikonomalerei Andrej Rublevs. Zur 600–Jahrfeier des grossen russischen Malers, vol. 28. Berlin: Berliner byzantinische Arbeiten, 1962.
 • Konrad Onasch, Das Gedankenmodell des byzantisch–slawischen Kirchenbaus. In Tausend Jahre Christentum in Russland, Karl Christian Felmy et al. (eds.), 539–543. Go¨ ttingen: Vandenhoeck und Ruprecht, 1988.
 • Eugeny N. Trubetskoi, Russkaya ikonopis'. Umozrenie w kraskah. Wopros o smysle vizni w drewnerusskoj religioznoj viwopisi [Russian icon painting. Colourful contemplation. Question of the meaning of life in early Russian religious painting], Moscow: Beliy Gorod, 2003 [1916].
 • Georgij Yu. Somov, Semiotic systemity of visual artworks: Case study of The Holy Trinity by Rublev Архивирано на 27 септември 2011 г., Semiotica 166 (1/4), 1-79, 2007.
 • Andrey Rublev Official Web Site
 • Rublev at the Russian Art Gallery
 • Selected works by Andrei Rublev: icons, frescoes and miniatures
 • "The Deesis painted by Andrey Rublev" from the Annunciation Church of the Moscow Kremlin - article by Dr. Oleg G. Uliyanov
 • Historical documentation on Andrei Rublev, compiled by Robert Bird
 • Venerable Andrew Rublev the Iconographer Orthodox icon and synaxarion

Литература[уреди | уреди извор]

 • Бетин Л. В. О происхождении иконостаса Благовещенского собора Московского Кремля // Реставрация и исследование памятников культуры. — Вып. 1. — М.: Стройиздат, 1975. [1]
 • Брюсова В. Г. Спорные вопросы биографии Андрея Рублёва. Музей имени Андрея Рублева
 • Брюсова В. Г. Андрей Рублев — М.: Изобразительное искусство, 1995. — 158 с.: ил.; [72] л. ил. ISBN 5-85200-204-6.
 • Брюсова В. Г. Андрей Рублев и Московская школа живописи — М.: Русский мiръ, 1998—191 с. ISBN 5-89577-077-X
 • Галинский Ю. С. Юность художника. Повесть об Андрее Рублёве
 • . ISBN 5-275-00942-9. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Занемарен непознатиот параметар |серия= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • Празен навод (help)[2][мртва врска]
 • . ISBN 5-85759-210-0. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |страницы= (help); Занемарен непознатиот параметар |ответственный= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |часть= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |серия= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка часть= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • Лазарев В. Н. Андрей Рублёв и его школа. — М.: Искусство, 1966. — 312 с.
 • Лазарев В. Н. Андрей Рублёв: краткие биографические сведения // Лазарев В. Н. Русская иконопись от истоков до начала XVI века. — М.: Искусство, 1983. — ISBN 5-210-01342-1.
 • Лихачёв Д. С. Культура Руси времени Андрея Рублёва и Епифания Премудрого. — Л.: Изд-во АН СССР, 1962. — 172 с.
 • . ISBN 5-85759-311-5. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |ответственный= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • Празен навод (help)
 • . ISBN 5-7228-0090-2. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |ответственный= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Занемарен непознатиот параметар |серия= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • . ISBN 5-8243-0593-5. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Занемарен непознатиот параметар |серия= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • . ISBN 978-5-98712-090-3. Занемарен непознатиот параметар |издание= (help); Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Занемарен непознатиот параметар |серия= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • . ISBN 978-5-94431-218-1. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |ответственный= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |ссылка= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • Предлошка:БРЭ
 • Предлошка:БСЭ3
 • . ISBN 978-5-235-01544-9. Занемарен непознатиот параметар |издание= (help); Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |тираж= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Занемарен непознатиот параметар |серия= (help); Отсутно или празно |title= (help)
 • Ульянов О. Г. Цикл миниатюр лицевого «Жития Сергия Радонежского» о начале Андроникова монастыря // Памятники культуры. Новые открытия. — М.: Наука, 1996.
 • Ульянов О. Г. «Деисус Андреева писма Рублева» из Благовещенского храма Московского Кремля (к 575-летию преставления преподобного иконописца) // Памятники культуры. Новые открытия. — М.: Наука, 2008. — С. 364—394.
 • Ульянов О. Г. Эволюция иконографии Живоначальной Троицы в древнерусском искусстве времени прп. Андрея Рублёва и проблемы семантики образа // Тр. ГМИР. — Вып. 9. — СПб., 2009. — С. 7—15.
 • Ульянов О. Г. Эпитафия прп. Андрею Рублеёу (проблемы атрибуции) // II научные чтения памяти В. А. Плугина. Москва, 10 декабря 2012 г. — Вестник Московского университета. — Серия 8. История. — М., 2013. — № 4. — С. 132—133.
 • . ISBN 978-5-85759-406-3. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |страниц= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Отсутно или празно |title= (help)