Подвижен празник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Подвижен празник — празник во христијанството што се слави на различни датуми во различни години. Најважните од овие празници се случуваат на определен број денови пред или по Велигден, чиј датум варира во период од 40 дена во текот на годините. Во православието, овие подвижни празници го сочинуваат велигденското време.

Повеќето од другите верски празници, особено оние на светците, се фиксни празници кои се слават на ист датум секоја година. Меѓутоа, некои ритуали се изведуваат во одредени денови од седмицата и на тој начин се случуваат на подвижна основа иако не се поврзани со датумот на Велигден. На пример, задушниците секогаш се во сабота. Дополнително, некои фиксни празнични денови може да се поместат за неколку дена ако се во спротивност со датумот на поголем подвижен празник.

Поврзано[уреди | уреди извор]