Амигдалин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амигдалин
Назнаки
29883-15-6 Н
ChEBI CHEBI:17019 Ок
ChEMBL ChEMBL461727 Ок
ChemSpider 570897 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
MeSH Amygdalin
PubChem 34751
UNII 214UUQ9N0H Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Опасност
NFPA 704
1
0
0
Слични супстанци
Слични супстанци vicianin, laetrile
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Амигдалинот е цијаноген гликозид изолиран од семето на бадемот. Освен бадемот, и некои други видови од родот Prunus содржат амигдалин како кајсијата (Prunus armeniaca).

Од 1950-те амигдалинот и неговата изменета форма летрил или витамин Б17 биле промовирани како лекови против рак. Меѓутоа, овие соединенија во никаква смисла не претставуваат витамини, а студиите покажале дека се неефективни во третманот на рак.