Алкеир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Alqueire е традиционална мерна единица во Португалија. Терминот е документиран во Португалија од 12 век. Потекнува од арапскиот збор أَكْيَال (ал-кеил), што приближно значи „мерка“. Првично се користело за мерење на количината на суви производи (како жито) што може да го носи едно животно, во форма на торби или корпи. Во Португалија, алкеир се користело како мерка за капацитет и како мерка за површина на продуктивно земјиште. Ширењето на португалската култура ги однело двете значења на зборот во различни делови на светот.

Употреба во Португалија[уреди | уреди извор]

Alqueire беше мерка за капацитетот што првенствено се користеше за зрна
Со текот на времето, alqueire почна да се однесува и на површината на земјиштето што може да се посее со жито.

Арапскиот ал-каил, кој се користел во областите на Пиринејскиот Полуостров под арапска власт, бил увезен во северна Португалија околу времето на португалскиот округ, каде што станал познат како alqueire . Првата експлицитна референца датирала од 1111 година, но алкерот веќе бил во употреба кон крајот на 11 век. Веројатно е дека терминот alqueire означувало единствена добро позната мерка во португалскиот округ. Во 1145 година, општинските прописи на Коимбра пропишувале дека алкерот (од житарици) треба да има тежина од 6,5 arráteis, а со тоа и капацитет од околу 3,4 литри. Ова сугерира дека другите алкири влегуваат во општа употреба заедно со стандардната дефиниција.

Во текот на поголемиот дел од првата династија, владеењето на Афонсо Хенрикес до Афонсо IV, правниот алкер бил еквивалентен на римскиот модиус, односно околу 8,7 литри. Меѓутоа, правниот алкер не се користел низ целата земја. Кралот Педро I (1357) воведе нов алкеир од 9,8 литри и се обиде да го наметне како стандард за целото кралство. Овој алкеир всушност имал пошироко ширење од претходниот, но не успеал да се генерализира на целата територија. Со Мануел I (1499), лисабонскиот алкеир, кој изнесуваше 13,1 литри, стана стандард за кралството. Себастиао I (1575) дистрибуираше копии од овој стандард, во бронза, до главните градови на кралството. Сепак, регионалните стандарди сè уште опстанаа. Подоцна, веројатно по земјотресот од 1755 година, капацитетот на лисабонскиот алкеир бил прилагоден на 13,9 литри, што би овозможило полесно претворање во шпанскиот систем.

Главните стандарди користени во различни региони на Португалија во деветнаесеттиот век биле како што следува:

  • 13,1 литри на брегот меѓу Лисабон и Авеиро
  • 13,9 литри, низ целата земја
  • 14,9 и 15,7 литри, особено во внатрешноста и југот
  • 17,0, 17,5 и 19,3 литри, речиси исклучиво во Entre-Douro-e-Minho

На локално ниво, мноштво варијанти на овие главни обрасци биле во вистинска употреба. И покрај воведувањето на метричкиот систем во деветнаесеттиот век, традиционалните алкири продолжиле да се користат.

Уште од средниот век, терминот alqueire означувал и мерни единици за површина на земјиштето. Вообичаено, површина alqueire било површината на земјиштето што може да се посее со alqueire на семе.

Азори[уреди | уреди извор]

Дури и до 20-от век, во разговорите со локалните сениори од Азорија, многумина би се осврнале на двете значења на alqueire: „minha terra produziu 40 alqueires de milho por alqueire de terra“ ( мојата земја произведе 40 алки пченка по алкеир на земја ). [1] Во Азорските Острови, земјиштето им било поделено на доселениците кои ја истражувале и прошириле територијата; Кралот обезбедил гаранции дека оној што би можел да го истражи и прошири португалското наследство ќе има корист од нивната великодушност. [1] Токму во moio и alqueire многу од селските сопственици на имот ги добиле своите почесни титули. [1]

Употреба во Бразил[уреди | уреди извор]

За време на португалските откритија, доселениците од Бразил го прифатија и капацитетот alqueire и area alqueire. Областа alqueire, со варијации што се шират низ нивната територија, сè уште е широко користена:

alqueire paulista 2,42 хектари
alqueire mineiro или goiano 4,84 хектари
alqueire baiano 9,69 хектари
alqueire do norte 2,72 хектари

Колку хектари има во Алкеир?

Alqueires (alq):

(Држава Гојас) = 4,84 ха или 11,95 хектари - главно за земјиште на ранчот.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Португалски обичајни единици

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Almeida e Sousa, João Nuno (31 July 2011). „Alqueires, palmos e varas…pequenas e grandes!“ (Portuguese). Ponta Delgada (Azores), Portugal: ILIHAS. Посетено на 4 April 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]