Прејди на содржината

Алексо Мирчев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алексо Мирчев
Роден(а)1835
Осој, Дебарско
Починал(а)1906
Крушево
НационалностМакедонец
Занимањекопаничар
Познат(а) поцркви
Значајни делаво текстот
Деца
РодителиМирче Деспотов (татко)
РодниниБраќа:
  • Коста Мирчев
  • Гаврил Мирчев

Алексо Мирчев Деспотов (1835 - 1906) — македонски копаничар, претставник на Дебарската школа.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден е во 1835 г. во селото Осој, Дебарско. Татко му Мирче Деспотов (1802 - 1883) и синовите Нестор Алексиев (1873 - 1969) и Лазар Алексиев исто така биле истакнати копаничари и градители. Работел со татко му, а по неговата смрт во 1883 г. се преселил во Софија со син му Нестор. Основал своја тајфа со која работел во Бугарија, Дебарско, Серско и Романија. Често правел гипсени украси за капители — листови, цветови, птици, животни, ангели, кои потоа ги боел и позлатувал. Негови дела се капителите во „Св. Недела“ во Софија, изработени по Српско-бугарската војна, урнати во атентатот од 1925 г.[1] Заедно со Нестор го изработил иконостасот на црквата „Св. Илија“ во софиско Књажево, кој не се одликува со висок уметнички квалитет, а Нестор сам го направил владичкиот престол.[2][3] Учествувал со синот Нестор и Филиповци при резбањето на иконостасот на „Св. Троица“ во Лукавица кај Димитровград, Србија.[2]

На крајот од животот се преселил да живее со синовите Нестор и Лазар и ќерката Дева во Крушево.[4][5]

Родословие[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Младен
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Деспот Младенов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тримче Деспотов
 
 
Дуко Деспотов
 
 
 
Георги Деспотов
 
 
Мирче Деспотов
(1802 — 1883)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Блаже Тримчев
 
 
 
Мане Тримчев
 
 
Коста Мирчев
 
 
 
 
 
Гаврил Мирчев
 
 
 
 
 
Алексо Мирчев
(1835 — 1906)
 
Елена Филипова
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ламбе Костов
 
Трајче Костов
 
Израил Гаврилов
 
Мирче Гаврилов
 
Нестор Алексиев
(1878 — 1969)
 
 
 
Мафе Алексиев
 
 
 
Лазар Алексиев
(1884 — 1963)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Миле Несторов
 
Борис Несторов
 
Михаил Несторов
 
Тодор Несторов
 
Александар Несторов
 
Михаил Лазаров
 
Александар Лазаров

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Василиев, Асен (1965). Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София: „Наука и изкуство“. стр. 254.
  2. 2,0 2,1 Василиев, Асен (1965). Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София: „Наука и изкуство“. стр. 255.
  3. Храмът „Св. пророк Илия“ в Княжево
  4. „Македонскиот Микеланџело: Нестор Алексиев Мирчевски“. Архивирано од изворникот на 1 март 2014. Посетено на 4 октомври 2011.
  5. Македонска енциклопедија, том I. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 457. ISBN 978-608-203-023-4.