Акваторија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Акваторијата на заливот Находка, Русија.

Акваторија (латински: aqua — вода, territorium — подрачје) – израз со кој се означува водена површина со неодредена големина, на океаните, морињата, езерата и реките.

Во географската литература акваторија се изедначува со целокупната површина на некој хидрографски објект, додека во политичката географија акваторија на некоја земја или територија се изедначува со нејзините територијални води.

Литература[уреди | уреди извор]