Австроунгарска воена морнарица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Морнарицата "K.u.K."

Австроунгарската воена морнарица (германски: Kaiserlich und Königliche Kriegsmarine, скратено K.u.K. Kriegsmarine) била поморска сила на Австроунгарското царство. Постоела од воспоставувањето на Двојната Монархија во 1867 година до крајот на Првата светска војна. Пред 1867 година, австриските поморски сили биле во рацете на Австриското Царство.

Познати морнарички офицери[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]