Џозеф Мајседер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мејседер во 1838 година. Литографија на Јозеф Крихубер .

Џозеф Мајседер (27 октомври 1789 – 21 ноември 1863) бил австриски виртуоз и композитор на виолина.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Мајседер покажал музичко талент уште од рана возраст и бил ученик на Џозеф Суче (1797), Пол Враницки (1798) и Игназ Шупанциг . На единаесетгодишна возраст, тој настапувал на јавни концерти во Аугартен во Виена. Добил лекции по композиција од Емануел Алојс Форстер .

Во 1810 година, тој бил назначен за концерт - мајстор на операта на Виенскиот суд. Во 1816 година, бил солист на виолина на оркестарот на капелата на палатата Хофбург, со кој диригирал од 1836 година. Мајседер бил главен квартет, како и учител и композитор на неговиот инструмент. Меѓу неговите ученици бил и високо ценетиот Хајнрих Вилхелм Ернст.[2]

Мејседер бил добитник на повеќе награди и почесни признанија. Тој бил назначен во Accademia Nazionale di Santa Cecilia во Рим, заедно со Франц Лист и други.[3] Тој бил награден со Витез крст од редот на Франц Јосиф во 1862 година и бил почесен член на Gesellschaft der Musikfreunde . Бил и еден од 51 композитор кој придонеле за Vaterländischer Künstlerverein .

Мејседер бил погребан во почесен гроб на Централните гробишта во Виена. Maysedergasse во виенскиот Innere Stadt бил именуван по него во 1876 година.

Избрани дела[уреди | уреди извор]

 • Три концерти за виолина, оп. 22, 26 и 28
 • Divertimenti за виолина и оркестар, оп. 35 и оп. 39
 • Varié Concerto , оп. 43
 • Rondeaux brillants за виолина и оркестар или гудачки квартет, оп. 21, 27, 29 и 30
 • Airs variés за виолина и оркестар или гудачки квартет, оп. 18, 23, 33, 40 (посветен на Паганини ) и 45

Гудачки квартети

 • Опус 5 во А-дур
 • Опус 6 во Г-мол
 • Опус 7 во А-маж
 • Опус 8 во Ф-дур ( Quatuor Brilliant )
 • Опус 9 во Д-дур
 • Опус 23 во Г-дур
 • Опус 62 во F-sharp мол
 • Опус 66 во Д-дур
 • Thèmes variés , со придружба на втора виолина, виола и виолончело, оп. 1, 4, 15

Гудачки квинтети

 • Опус 50 во б-мол
 • Опус 51 во малолетник
 • Опус 55 во Д-дур
 • Опус 65 во е-рамна мајор
 • Опус 67 во е-мол

Виолина и пијано

 • Соната опус 10
 • Соната опус 42

Пијано триа

 • Опус 34 во е-рамна мајор
 • Опус 41 во Ф-дур
 • Опус 51 во Ф-дур
 • Опус 52 во А-дур
 • Опус 57 (варијации)
 • Опус 58 во е-мол (1843)
 • Опус 59 во Г-дур (1844)

Квартети за пијано

 • Опус 24 во Ф-мол
 • 57 variations concertantes во Д-мајор, опус 57
 • Souvenir à Baden, guirlande musicale en forme de variations concertantes , опус 63

Црковна музика

 • Маса во е-рамна дур, оп. 64 (јуни 1848, царска капела во Виена)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. The first name is often spelled as Josef.
 2. Greene, David Mason (1985). Greene's Biographical Encyclopedia of Composers. стр. 626. ISBN 9780385142786.
 3. „The Musical World“. The Musical World, A Weekly Record of Musical Science, Literature and Intelligence. XII: 219. May–December 1839.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]