Људмила Христешева

Од Википедија — слободната енциклопедија
Изложба „Неженственото лице на војната“, Стокхолм, музеј на шведската армија (2016)

Људмила Критесева (алијас Л. Критесева, белоруски: Людміла Хрысцесева), била шведски визуелен уметник со белоруски корени. Таа била родена во 1978 година во Могилев, Белорусија и магистрирала на Факултетот за уметнички дизајн и технологија на Државниот технолошки универзитет Витебск во Белорусија во 2001 година. Христесева потоа се преселила во Шведска и се приклучила на креативниот тим на шведскиот моден дизајнер Ларс Валин. Таа, исто така, има дипломи од Универзитетот во Стокхолм и Универзитетскиот колеџ за уметности, занаети и дизајн (Констфак).[1] Нејзиното уметничко истражување се фокусирало на родовиот идентитет и прашањата поврзани со застапеноста низ културите. Активно учествувала во различни уметнички проекти и изложби во Шведска и во странство.[2][3][4] Л. Христесева водела изложбен простор, Артен, во центарот на Стокхолм, кој бил посветен на зајакнувањето на жените и на растот на свеста во заедницата на уметност и мода.[5]

Институционалните изложби на Л. Христесева вклучувале „Неженското лице на војната“ изложена во Музејот на шведската армија во Стокхолм (2016) и во резиденцијата на американскиот амбасадор во Шведска во Стокхолм (2016 година); „Одржливост“ во Белорускиот национален историски музеј (2016); „The Toiles“ на институтот за костими и мода во Стокхолм (2017) и во Нордискиот музеј во Стокхолм (2017-2018). Серија скулптури од Л. Критесева станале уникатна сценографија за изведбата на Маргарет Џенкинс Денс Компани (САД) во Стокхолм во 2016 година.

Л. Христесева бипа уметнички директор и била извршен продуцент на меѓународната изложба „Ингмар Бергман и неговото наследство во модата и уметноста“, која била прикажана во повеќе од 60 земји низ светот во 2018 година.[6] На 14 јули 2018 година, Л, Христесева била поканета да ја прикажела својата инсталација со „The Toiles“ во контекст на суровата и единствена природа на Форе како дел од светската прослава на 100-годишниот јубилеј на Ингмар Бергман во Бергманцентарот.[7]

Во 2019 година, со оглед на моќното наследство на гордост, моментум и цел што го почитувал примерот на женското право на глас постигнато пред 100 години, Л. Критесева организирала модна ревија за белорускиот еко бренд Историа Натуралис на улиците во Стокхолм, собирајќи на едно место избран број локални жители на Стокхолм да учествувале и со тоа да ги поддржеле жените кои биле на пат кон нивните креативни соништа – соочувајќи се и со предизвиците и со успесите. Кристина Јоханесон, шведскиот амбасадор во Белорусија, и Марија Рашиди, основачот на организацијата Права на жените/ Квинорс Рат, учествувале во проектот, да наведеле неколку.

Од 2018 година, Л. Христесева била поканет уметник на меѓународното женско уметничко движење Артдом од Аргаван Агида.

Во своето дело, Л. Христесева развила неколку уметнички движења: Одржливост,[8] Пинкизам[9] и Небото над.[10]

Од почетокот на руско-украинската војна, Христесева иницирала глобално текстилно движење за мир и слобода „Занаети што обединуваат, лекуваат и траат“.[11] Јавните презентации се одржале на глобално ниво: во Турција со поддршка од Шведскиот институт; во Соединетите Американски Држави во рамките на програмата за престој на уметници во ESKFF лоцирана во Мана Контемпорери, на Тајмс Сквер со покана на невладината организација Разом за Украина, во шведскиот музеј на Кралската оружја[12] лоциран во Кралската палата и на Форумот за слобода во Осло организиран од Човек Фондација за права (HRF) со Гари Каспаров како претседател. Активистичката работа на Христесева била забележана во медиумите и во меѓународните уметнички истражувања, вклучително и WMM фискалниот документарен филмски проект „Од другата страна на морето“, во режија на Хсуан Пан Ју (Тајван/САД)[13] и „Во чин на ткаење“ со Нефели Оиконому (Грција/Шведска).

Во 2023 година, Л. Христеева ја основала Фондацијата Артен[14] со цел да ги зајакне жените и децата на глобално ниво преку култура и образование.

Нејзината иницијатива Жолта и сина: цела Шведска ткае (шведски: Gul&Blå: hela Sverige flätar) имала за цел да ги обедини луѓето во креативно патување кон посветла иднина и да ја олеснела интеграцијата на украинските семејства преку уметност и занаетчиство.[15] Проектот бил дизајниран на национално ниво и имплицирал дека шведските граѓани и украинските бегалци колективно произведувале заедничко текстилно уметничко дело што го симболизирало шведското знаме. Уметничкото дело било наменето да ја одбележи 100-годишнината од градското собрание на Стокхолм, која се славела во 2023 година. Производството на уметничкото дело и неговите јавни презентации се одржале во различни шведски градови, вклучувајќи ги Стокхолм, Визби и Гетеборг[16] и важни политички настани вклучувајќи ја неделата на Јарва (шведски: Järvaveckan)[17] и Алмедаленска недела.

Људмила Христесева ја освоила наградата за влијание на годината од IHM Impact Awards[18] и била номинирана за наградата Нелсон Мандела 2023 и 2024 година од општина Стокхолм.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CuratorLab“.
  2. „KRIGET HAR INGET KVINNLIGT ANSIKTE“. Архивирано од изворникот на 2021-05-09. Посетено на 2024-04-30.
  3. Times, Astana (June 24, 2015). „Swedish Artist Explores Cultural, Gender Evolution in Exhibit at Kulanshi Gallery“. The Astana Times.
  4. „Ludmila Christeseva“.[мртва врска]
  5. „Current projects by Artten Gallery“. Artten gallery.
  6. „EXHIBITION: Ingmar Bergman and his Legacy in Fashion and Art“. Sweden Abroad.
  7. „Fira Bergman på Fårö“. Bergmancenter. July 9, 2018.
  8. „ЖАНОЦКАСЦЬ І ІДЭНТЫЧНАСЦЬ“.
  9. „Pinkism: Women's Empowerment Principles and Visual Culture“.
  10. The sky over Stockholm, Minsk, New York, Madrid, London, Cairo, Jerusalem, Berlin, Istanbul, Paris, Moscow / L. Christeseva. Christeseva, L., 1978-2013 ; Solna : L. Christeseva
  11. https://artten.se/crafts-that-unite-heal-and-last/ Crafts that unite, heal, and last
  12. Stockholm Design Week – Craft that Unite, Heal, and Last
  13. Project Mila
  14. https://foundation.artten.se/
  15. https://artten.se/hela-sverige-flatar/
  16. https://goteborg2023.com/event/gul-bla-hela-sverige-flatar/
  17. https://jarvaveckan.se/program/gulbla-hela-sverige-flatar/
  18. https://www.steelstar.se/post/lisa-st%C3%A5lstierna-en-expert-p%C3%A5-ihm-advisory-board-2023

Надворешни врски[уреди | уреди извор]