Прејди на содржината

Југосфера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на поранешна Југославија

Југосфера — поим кој од неодамна се користи за териториите на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија, односно денешните држави кои до 1991 година беа нејзин составен дел. Тоа се:

Поимот првпат бил употребен во The Economist во 2009 година.[1] Неговата употреба почнала да се шири со цел да се замени дотогашниот наизв поранешна Југославија, односно да се избегне забуна што би предизвикала негова евентуална употреба за поранешната држава наместо за денешните држави наследници. Поимот југосфера се користи и за да се избегнат сите политички конотации на терминот Југославија, односно да се означи дека тоа е културна сфера, а не политичка заедница.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]