Југоносталгија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на СФР Југославија со обележени граници

Југоносталгија е неистражен психолошки и културен феномен кој се случува меѓу граѓаните на бившата Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Иако неговите антрополошки и социолошки аспекти не се јасно признаени, терминот и поврзаниот епитет „југоносталгично“ широко се користи од луѓето во регионот на два различни начини: како позитивен личен опис и како оцрнувачка етикета.[1]

Тековните културни и економски манифестации на југоносталгијата вклучуваат групи со југословенска или титоистичка ретро иконографија, уметнички дела, филмови, театарски претстави и многу организирани туристички тури во главните градови на бившите југословенски републики.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Halligan, Benjamin: "Idylls of Socialism: The Sarajevo Documentary School and the Problem of the Bosnian Sub-proletariat". In Studies in Eastern European Cinema (Autumn 2010). (http://usir.salford.ac.uk/11571/3/visualrecollectivisationpostcopyedit.pdf)
  • Trovesi, Andrea: L'enciclopedia della Jugonostalgija. In Banchelli, Eva: Taste the East: Linguaggi e forme dell'Ostalgie, Sestante Edizioni, Bergamo 2006, ISBN 88-87445-92-3, p. 257-274.
  • Dejan Djokic, ed. "Yugoslavism: Histories of a Failed Idea, 1918–1992". London: Hurst & Co., 2003. 356 pp.
  • Yugo-Nostalgia: Cultural Memory and Media in the Former Yugoslavia, Author: Volcic, Zala, Critical Studies in Media Communication, Volume 24, Number 1, March 2007, pp. 21–38(18), Publisher: Routledge.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • The Independent (1 March 2008). „Bringing back Tito“. London. Посетено на 21 мaј 2010. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  • NPR (9 October 2006). 'Yugonostalgia' Takes Hold in Slovenia“. Посетено на 21 мaј 2010. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  • University of Queensland (7 August 2007). „Yugo-nostalgia: Cultural Memory and Media in the former Yugoslavia“. Посетено на 21 мај 2010.