Јожеф Папаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јожеф Папаи
Папаи 2017

Јожеф Папаи (унгарски: József Pápai; Тата, 22 септември 1981) е унгарски пејач и гитарист од ромско потекло. Тој ја претставуваше Унгарија за песна на Евровизија 2017 година со песната Ориго.[1]

Кариера[уреди | уреди извор]

Тој бил заинтересиран за музика уште од детството, бидејќи неговиот постар брат од 4 години свирел на гитара и пишувал песни. Врз него влијание извршила музиката на 1960-ти и 1970-ти години, рок, поп, соул и Р&Б музика. Тој го имал својот прв јавен настап во 2005 година, кога учествувал во музичкото талент-шоу Мегастар. Во 2006 година соработувал со раперот Мајка, а стекнал слава во 2015 година. Подоцна објавил компилација на песни во соработка со други уметници.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Ne nézz így rám
  • Nélküled
  • Rabolj el (2011)
  • Nekem ez jár (2013)
  • Mikor a test örexik (2015)
  • Elrejtett világ (2015)
  • Senki más (2016)
  • Origo (2016)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Radics Gigi nyerte A Dal utolsó válogatóját“. hirado.hu. 2017-02-04. конс. 2016-02-07. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]