Јан Кохановски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јан Кохановски

Јан Кохановски, познат како Јан од Чарнолас (полски: Jan Kochanowski; 1530-1584) - полски поет.

Животопис[уреди | уреди извор]

Кохановски студирал на Јагелонскиот и на Падованскиот универзитет, каде го изучувал творештвото на Хорациј и Вергилиј, а бил познавач и на француската и на италијанската поезија од неговото време.[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Знашење и влијание[уреди | уреди извор]

Творештвото на Кохановски го претставува вистинскиот почеток во развојот на полската поезија, зашто тој ги создал полската поезија и полскиот книжевен јазик. Кохановски создавал песни на народниот јазик („Псалтир“), но пишувал и сложена интимна поезија со високи мисловни вредности, а исто така, тој поставил повеќе урнеци за римата, ритамот и метриката од сите негови наследници. Поради тоа, до ден-денес, Кохановски претставува пример и идеал на полските поети.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Petar Vujičić, „Predgovor“, во: Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 5.