Прејди на содржината

Ѓорѓе Мартиновиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ѓорѓе Мартиновиќ (срп. Ђорђе Мартиновић; 1928 г.[1]6 септември 2000[2]) бил Србин од Косово, кој во 1985 година бил измачуван од Албанците, набивајќи го со стаклено шише. Раководството на комунистичка Југославија беше обединето во варосување на случајот кој, спротивно на бројни лекарски наоди, е обележен како самоповредување во обид да се прикриваат етничките тензии во тогашната Социјалистичка Автономна Покраина Косово. Званичната верзија е отфрлена со судска пресуда од 1990 година, која никогаш не е спроведена.[2]

Случајот на Ѓорѓе Мартиновиќ, еден од најшироко расправените кривични случаи во некогашната Југославија, станал метафора на страдање, криење на вистината и медиумски манипулации,[1] а и ги галванизирал идните настани на Косово и во Југославија.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Косовски мученик („Косовскиот маченик“) Архивирано на 11 јули 2009 г. Спрема текстовите во листовите Данас и Глас јавности од 9 септември 2000 г., на проектот „Растко“. Посетена на 21.02.2008.
  2. 2,0 2,1 Мученик с Космета („Маченикот од Космет“) Драган Влаховиќ, „Глас јавности“, 8 септември 2000 г. Посетена на 21.02.2008.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Светислав Спасоевиќ, Случај Мартиновић („Случајот Мартиновиќ“), Белград, 1986 г.