Славој Жижек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Славој Жижек
Западна филозофија
XX / XX век

Славој Жижек во Ливерпул, 2008 г.
Цело име Славој Жижек
Роден 21 март 1949 (1949-03-21) (65 г.)
Љубљана, НР Словенија, ФНРЈ
Школа хегелијанство
психоанализа
марксизам
Главни интереси онтологија · теорија на филмот
психоанализа
идеологија · теологија
Марксизам

Славој Жижек (словенечки: Slavoj Žižek; р. 21 март 1949) — словенечки филозоф и критичар на културата[1] кој работи во традициите на хегелијанството, марксизмот и Лакановата психоанализа. Има придонесено за развојот на политичката теорија, теоријата на филмот и теоретската психоанализа. „Еден од најпознатите јавни интелектуалци на светот“, според Џон Н. Греј[2], се смета дека „Жижек е денес она што Жак Дерида беше во осумдесеттите: омилен мислител за младата европска интелектуална авангарда“.[3]

Жижек работи како виш истражувач на Институтот за социологија и филозофија при Универзитетот во Љубљана, Словенија, а и како професор на Европската Постдипломска школа.[4] Како визитинг професор предавал и на Универзитетот во Чикаго, Универзитетот Колумбија, Лондонскиот Конзорциум, Универзитетот Принстон, Универзитетот во Њујорк и низа други. Во моментов е интернационален директор на Институтот за општествени науки Биркбек при Лондонскиот универзитет и претседател на Здружението за теоретска психоанализа од Љубљана.[5]

Жижек користи примери од популарната култура да ја објасни теоријата на Жак Лакан и користи Лакановата психоанализа, хегеловска филозофија и марксистичка критика на економијата за да ги интерпретира и зборува за совреемените општествени феномени, меѓу кои финансиската криза која започна во 2007 г. Во 2008 година во интервју со Ејми Гудман се опишал себеси како „комунист во квалификувана смисла“, а во 2009 г. како „радикален левичар“.[6][7]

Жижек е атеист. Има изјавено дека не ја смета религијата за непријател туку за едно од полињата на борба. Тој исто така се има нарекувано и „христијански материјалист“. Тој верува дека универзалистичкиот аспект на христијанството треба да се секуларизира во милитантнен егалитаризам, наспроти „паганското сфаќање на судбина“[8] Овој универзализам тој го изведува од она за што верува дека е наводната христијанска смрт на Бог: Бог умрел на крстот и живее понатаму како „Светиот дух“, односно, во човечката заедница.[се бара извор]

Во 2006 г. Жижек напиша мислење објавено во Њујорк тајмс насловено „Атеизмот е наследство за кое вреди да се бориме“ и искажа поддршка за пропагирањето на атеизмот на континентот.[9] Има напишано повеќе дела за реинтерпретацијата на религиозното или теолошкото, како „Куклата и џуџето“, „За верувањето“ и „Кршливото апсолутно“.

Признание[уреди]

Жижек беше изгласан на 25 место во Анкетата за 100 врвни јавни интелектуалци во 2010.[10]

Библиографија[уреди]

Други цитирани дела[уреди]

 • Canning, P. "The Sublime Theorist of Slovenia: Peter Canning Interviews Slavoj Žižek" in Artforum, Issue 31, March 1993, pp. 84–9.

Критички вовед за мислата на Жижек[уреди]

 • Christopher Hanlon, "Psychoanalysis and the Post-Political: An Interview with Slavoj Žižek." New Literary History 32 (Winter, 2001).
 • Tony Myers, Slavoj Žižek (London: Routledge, 2003).
 • Sarah Kay, Žižek: A Critical Introduction (Cambridge: Polity, 2003).
 • Ian Parker, Slavoj Žižek: A Critical Introduction (London: Pluto Press, 2004).
 • Matthew Sharpe, Slavoj Žižek, a little piece of the Real (London: Ashgate, 2004).
 • Rex Butler, "Slavoj Žižek: Live Theory" (London: Continuum, 2005).
 • Jodi Dean, Žižek's Politics (London: Routledge, 2006).
 • Walter A. Davis, "Slavoj Zizek, or the Jouissance of the Abstract Hegelian" in Death's Dream Kingdom (London: Pluto Press, 2006).
 • Adam Kotsko, Žižek and Theology (New York: T & T Clark, 2008).
 • Marcus Pound, Žižek: A (Very) Critical Introduction (Interventions) (Grand Rapids: Eerdmans, 2008).
 • Adrian Johnston, Žižek's Ontology: A Transcendental Materialist Theory of Subjectivity (Evanston: Northwestern University Press, 2008).
 • Adrian Johnston, Badiou, Žižek, and Political Transformations: The Cadence of Change (Evanston, Northwestern University Press, 2009).
 • Dominik Finkelde, Slavoj Žižek zwischen Lacan und Hegel. Politische Philosophie, Metapsychologie, Ethik (Wien: Turia + Kant, 2009).
 • Paul A. Taylor, Žižek And The Media (Cambridge: Polity Press, 2010).
 • Raoul Moati (ed.), Autour de S., Žižek, Psychanalyse, Marxisme, Idéalisme Allemand, Paris, PUF, "Actuel Marx", 2010
 • Fabio Vighi, On Žižek’s Dialectics: Surplus, Subtraction, Sublimation, (Continuum, 2010).
 • Matthew Sharpe and Geoff Boucher "Zizek's and Politics: A Critical Introduction" (Edinburgh University Press, 2010)
 • Chris McMillan, "Žižek and Communist Strategy: On the Disavowed Foundations of Global Capitalism" (Edinburgh University Press, 2012)

Наводи[уреди]

 1. „International Journal of Žižek Studies, home page“. http://zizekstudies.org/index.php/ijzs/index. конс. 27 декември 2011. 
 2. John Gray (јули 2012). „The Violent Visions of Slavoj Žižek“. New York Review of Books. http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/jul/12/violent-visions-slavoj-zizek/. конс. 27 јуни 2012. 
 3. O'Hagan, Sean. „Slavoj Žižek: interview“, „The Observer“, 27 јуни 2010.
 4. „Slavoj Zizek Faculty Page at European Graduate School (Biography, bibliography and video lectures)“. European Graduate School. http://www.egs.edu/faculty/slavoj-zizek/biography/. конс. 23 септември 2010. 
 5. Revija Problemi (30 October 2007), Society for Theoretical Psychoanalysis, Ljubljana, Slovenia Cultural Profiles Project, http://www.culturalprofiles.net/slovenia/units/5551.html 
 6. Democracy Now! television program online transcript, 11 March 2008.
 7. „Slovenian Philosopher Slavoj Zizek on Capitalism, Healthcare, Latin American "Populism" and the "Farcical" Financial Crisis“. Democracynow.org. http://www.democracynow.org/2009/10/15/slovenian_philosopher_slavoj_zizek_on_the. конс. 13 август 2010. 
 8. I am a Fighting Atheist: Interview with Slavoj Zizek, Bad Subjects, February 2002.
 9. Zizek, Slavoj. Atheism is a legacy worth fighting for. New York Times. March 13, 2006.
 10. „Intellectuals“. Prospect magazine. 2009. http://www.prospectmagazine.co.uk/prospect-100-intellectuals/. конс. 11 јули 2010. 

Надворешни врски[уреди]