Прометеј (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Прометеј
Prometheus moon.jpg
Прометеј, сликан од Voyager 2 на 25 август, 1981
Откривање
Откривач Колинс, Voyager 1
Датум на откривање Октомври, 1980
Епоха 31 декември 2003 (JD 2453005.5
Голема полуоска 139,380 ± 10 km
Занесување 0.0022
Орбитален период 0.612990038 d
Наклон 0.008 ± 0.004° to Saturn's equator
Сателит на Сатурн
Физички особености
Димензии 119×87×61 km [2]
Среден радиус 43 ± 2 km [2]
Површина ~23,000 [[km2]]
Зафатнина ~340,000 [[km3]]
Маса 1.566 ± 0.019 ×1017 kg [1]
Средна густина 0.47 ± 0.07 g/cm3
Гравитација на екваторската површина ~0.003 m/s2
II вселенска брзина ~0.019 km/s
Вртежен период синхронизиран
Осен наклон zero
Албедо 0.6
Температура ~74 K

Прометеј е природен сателит на Сатурн, откриен во 1980 година на снимки снимени од Војаџер1, кој го носи името на титанот Прометеј од староеленската митологија. Дадено му е привременото име 1980 S 27 во 1985 год. за да биде востановено во Прометеј. Како алтернатива се користи и името Сатурн 16.

Сателитот е со неправилна форма, размерите му се 148 на 100 на 68 km. На површината има неколку гребени и долини, како и мноштво кратери со дијаметар околу 20 km. Иако има помалку кратери отколку на соседните Пандора, Епиметеј и Јанус. Поради ниската густина и високото албедо целата површината е лед и има ретка структура.


Прометеј е сателит-овчар, и се наоѓа во внатрешната страна на F-прстенот. Снимките на Касини покажуваат, дека гравитацијата на сателитот е забележителна и дека сателитот зема материјал од прстенот.


Види исто така[уреди]

Галерија[уреди]

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]