Патка берија

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
  1. a0b0ff"
  1. a0b0ff"
colspan=2 style="text-align: center; background-color:
  1. a0b0ff" | Патка берија
Мажјак.
colspan=2 style="text-align: center; background-color:
  1. a0b0ff" | Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Гусковидни
Фамилија: Anatidae
Род: Anas
Вид: A. acuta
colspan=2 style="text-align: center; background-color:
  1. a0b0ff" | Биномен назив
Anas acuta
(Linnaeus, 1758)
светлозелено - само во лето

сино - презимување
темнозелено - станарка

Патката берија[1] (Anas crecca) e честа и широкораспространета патка која се размножува во деловите со умерена клима на Европа и Азија и прелетува на југ во зима. Името го добила по синозелената нијанса берија.

Станува збор за високо социјален вид на патка (кога е вон сезона за парење) која може да образува големи групи. Најчесто може да се најде во засолнетите влажни живеалишта и се храни со семиња и водни без‘рбетници. Порано (а понекогаш и денес) како подвид на овој вид патка се сметала и северноамериканската златокрила патка берија (A. carolinensis).

Наводи[уреди]