Xfce

Од Википедија — слободната енциклопедија
Xfce 3

Xfce е десктоп околина наменета за Unix и за Unix-like оперативни системи.

Бидејќи е занован на алатката GTK+2 тој е соодветен на Gnome и го користи раководителот на прозорци Ffwm. Тој се мести едноставно, преку алатката Settings Manager.

Xfce е работна околина која користи многу малку ресурси и затоа се користи кај послаби машини како и кај машини кои треба да извлечат максимум од дадената машинска опрема.

Помошни алатки се:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]