World of Tanks

Од Википедија — слободната енциклопедија

World of Tanks (македонски: Светот на тенкови) — масовна мултиплеер онлајн игра развиена од белорускаакaта компанија Wargaming.net во која има борбени возила од средината на 20век. Таа е изградена врз Freemium бизнис модел, каде што учесниците имаат можност да платат мал надомест за премин во забрзана стапка. Фокусот е на играч против играч игра со секој играч контролира тенк или оклопно возило. Светот на тенкови дебитираше како eSports игра во Светските Сајбер Игри 2012.

Моделите на играта ефектите од двете оклопи и покритие и вклучува повеќе од 240 оклопни возила од Советскиот Сојуз, Германија, Велика Британија, Франција, Кина и САД. Јапонски тенкови исто така, се потврдени дека се во развој. Планираниот "Дрвото на Европа" исто така е потврдено во кое има италијански, шведски и полски тенкови со можност да има Унгарски и Романски. Возилата биле внимателно детално со историски визуелни точности, но бидејќи оваа не е тенк симулатор, одредени параметри (на пример намали главниот топ, одлики опсег и пенетрација на физиката се поедноставени) и во играта контролите се многу лесни за играње. На крајот, ќе има околу 500 возила на располагање во играта . Светот на тенкови беше ослободена на 12 април 2008 година во Русија. Една година подоцна тој беше ослободен за Народна Република Кина, подоцна станува достапна за териториите на Европа, Северна Америка, Југоисточна Азија и Виетнам.

Светот на тенкови е првата игра на белоруската компанија Wargaming.net да биде објавен во рамките на "Free-to-play"(бесплатно за играње) модел, кој ќе се види играта ослободена за бесплатно со приходите генерирани од мали плаќања во форма на валута во играта, кои потоа може да се користи за претворање на слободен стекнатото искуство со цел стекнување елитен статус на возило. За да се ​​претвори бесплатно искуство играчот е потребно да потроши пари за да купи валута за во играта, "злато". Претворање бесплатно искуство во употребливо искуство не е бесплатно.

Светот на тенкови има Гинесов светски рекорд во категоријата на повеќето играчи Онлајн истовремено на еден MMO опслужувачот. Рекорд беше регистриран на 23 Јануари 2011 година, кога бројот на играчи на руски опслужувач на играта изнесува 91.311. Овој рекорд беше надминат од страна на Европскиот опслужувач на 13 Април 2012 година во текот на годишнината посебно викенд, каде што сите играчи би можеле да внесете код на биде Премиум профил на сопствениците за еден ден. Броеви од над 305.000 беа снимени во текот на овој период.

Од 2012 година, има 45.000.000 регистрирани играчи низ целиот свет. На 4 октомври, 2012, играта достигна рекордни 500.000 истовремени играчи онлајн на еден опслужувач со седиште во Русија. Во рок од две недели од лансирањето на Јужна корејски опслужувач, бројот на истовремени корисници во Кореја достигна 10,000.