Прејди на содржината

Russula nana

Од Википедија — слободната енциклопедија
Russula nana
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Оддел: Столпчести габи
Класа: Агарикомицети
Ред: Гулапковидни
Семејство: Гулапки
Род: Гулапка
Вид: Russula nana
Научен назив
Russula nana
Killerm. (1936)
Синоними[1]

Russula emetica var. alpina A.Blytt & Rostrup (1905)

Russula nana е габа од родот на Гулапка. Првпат опишана во 1905 година како вид Бесна Гулапка,[2] ѝ бил даден статус на посебен вид од страна на Килерман во 1936[3] година.

Ја има во Европа. Шапката е широка 2–4 (5) см и е обоена светло розово до крваво црвено. Центарот понекогаш има малку виолетова боја, а потоа бледнее до окер или жолтеникаво. Понекогаш шапката е жолтеникава во средината и розова на работ, како што е типично за некои Chamaeleontinae. Мазната, сјајна кожа на шапката може да се слупи повеќе или помалку лесно, месото одоздола има црвеникава боја. Кревката дршка во форма на палка е долга 2-3см и широка 0,8-1,2 см. Таа е малку сивкасто бела. Месото е валкано бело или валкано.

Russula nana има многу лут вкус и обично има пријатен, овошен мирис. Спорите се речиси сферични до широко елипсовидни, долги 8-11 µm и широки 7-9 (-11,5) µm. Тие се обично доста мрежести. Базидиите се долги 52-60 µm и широки 13-16,5 и секоја има по 4 стеригми. Цистидијата, која може да се обои со сулфованилин, е долга 100-130 µm и широка 10-15 (18) µm. Во кутикулата се појавуваат пилеоцистиди со 0-1(2)-септатни, кои се широки 6-11,5 µm и реагираат само слабо со сулфованилин. Хифите на кутикулата се широки 2,5–3,5 µm и имаат тапи краеви.

Russula nana е чисто алпски или нордиски вид кој е релативно чест во Норвешка, шведските планини и Исланд и може да се најде само спорадично на Алпите и во Средна Европа.

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име urlMycoBank: Russula nana.
  2. Sars, M. (1861). Oversigt af Norges echinodermer / ved dr. Michael Sars. Udgiven af Videnskabsselskabet i Christiania. Christiania :: Trykt i Brøgger & Christie's bogtrykkerie, i commission hos J. Dybwad,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
  3. Keyserling, E (1885). „Neue Spinnen aus America. VI“. Verhandlungen der Kaiserlich-Königlichen Zoologisch-Botanischen Gesellschaft in Wien. 34: 489–534. doi:10.5962/bhl.part.26502. ISSN 0084-5647.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]