RCA Конектор

Од Википедија — слободната енциклопедија
RCA конектор
RCA кабел за композитно видео (золт) and стерео звук (бело и црнено)
Тип RF coaxial connector
Производна историја
Конструктор Непознато, но името доваѓа од Radio Corporation of America
Конструиран Early 1940s
Општи карактеристики
Пречник 0.354 ин (0.90 cм) (outer, typical)
Кабел Coaxial
Пропусно подрачје Типично 0–100 MHz

RCA конектор, понекогаш наречен фоно конектор или (на други јазици) Cinch конектор, е еден вид електричен приклучок кој обично се користи за пренесување на аудио и видео сигнали. Името RCA потекнува од Радио корпорацијата на Америка, која го воведе дизајнот до раните 40-ти години на минатиот век за внатрешно поврзување на пикапот со шасијата во домашните радио-фонографски конзоли. Првично беше низок, едноставен дизајн, наменет само за парење и исклучување при сервисирање на конзолата. Префинетоста дојде со подоцните дизајни, иако тие останаа компатибилни.

RCA конекторите започнаа да ги заменуваат постарите четврт-инчни телефонски приклучоци за многу други апликации во аудио светот на потрошувачите кога компонентните системи за висока верност започнаа да стануваат популарни во 1950-тите. Сепак, телефонски конектори од четвртина инчи сè уште се често користени во професионалното аудио, додека минијатурните телефонски конектори (3.5 mm) преовладуваат во личните стерео системи.

Приклучокот на конекторот се нарекува RCA приклучок или фоно приклучокот.

Потекло[уреди | уреди извор]

Задниот дел на АМ радио од 40-тите години на минатиот век со RCA конектор за додавање грамофон. Ознаката околу приклучокот гласи „Евтин плеер за RCA Victor ќе направи добра Викрола на ова радио. Приклучете го тука. “

Зборот фоно во фоно конектор е кратенка од зборот Фонограф, бидејќи овој приклучок првично е создаден за да овозможи поврзување на фонографска плоча со радио приемник, користејќи го радиото како засилувач. Оваа поставка беше присутна во повеќето радија произведени во 30-тите години на минатиот век од Радио корпорацијата на Америка ( RCA ), кои подоцна продадоа специјална грамофонска плоча за 45 вртежи во запис, моделот 9JY.

RCA приклучоците често се користат во фоно приклучоците, збир на влезни приклучоци кои обично се наоѓаат на задниот панел на предзасилувач, миксер или засилувач, особено на раните радио сетови, на кои е прикачен фонограф или грамофон.

Други намени[уреди | уреди извор]

RCA приклучоци овде се користат за видео излез од компонентата YPbPr .
Композитен видео кабел за Xbox 360 .

Во најнормална употреба, каблите имаат стандарден приклучок на секој крај, кој се состои од централен машки приклучок, опкружен со прстен. Уредите го монтираат приклучокот ( женски приклучок ), кој се состои од централна дупка со метален прстен околу неа. Прстенот на приклучокот е малку помал во пречник и подолг од прстенот на приклучокот, овозможувајќи прстенот на приклучокот цврсто да се смести над него. Приклучокот има мала површина помеѓу надворешните и внатрешните прстени, кој е исполнет со изолатор, обично пластика (многу рани верзии или оние направени за употреба како RF конектори, користена керамика).

Конекторот RCA првично се користел за аудио сигнали . Како и со многу други приклучоци, тој се користи и за други намени, отколку првичните наменети, некои од тие намени се конектор за напојување на едно насочна струја, RF конектор и како приклучок за кабли на звучникот . Неговата употреба како приклучок за композитни видео сигнали е исклучително честа, но обезбедува лошо совпаѓање на импедансата .[1] RCA конекторите и кабелот исто така најчесто се користат за пренесување на форматиран дигитален аудио формат S / PDIF, со приклучоци во портокалова боја за да се разликуваат од другите типични врски.

Врските се вршат со туркање на приклучокот на кабелот во женскиот приклучок на уредот. Игличката за носење на сигналот излегува од приклучокот и често доаѓа во контакт со приклучокот пред да се сретнат заземјуваните прстени, што резултира во силно зуење или зуење ако аудио компонентите не делат заедничка основа и се напојуваат додека вршите врски. Постојан шум може да се појави ако приклучокот делумно падне од приклучокот, прекинувајќи го приклучокот за заземјување, но не и сигналот. Некои варијанти на приклучокот, особено поевтините верзии, исто така, даваат многу слаб контакт помеѓу обвивките на земја поради нивниот недостаток на дејство на пролетта.

Тие често се кодирани во боја, жолти за композитно видео, црвени за вистинскиот аудио канал и бели или црни за левиот канал на стерео аудио . Ова трио (или пар) приклучоци често може да се најде на задната страна на аудио и видео опрема. Еден или повеќе комплети често се наоѓаат на ТВ-приемниците за да се олесни поврзувањето на камерите, другите преносни извори на видео и конзоли за видео игри .[2] Иако скоро сите конектори, вклучително и аналогно и S / PDIF аудио, како и композитно и компонентно видео, можат да користат идентични 75 Ω кабли, продажбата на кабли за специјална намена за секоја употреба се размножи. Различниот квалитет на кабелот значи дека евтиниот аудио кабел на ниво на линија не може успешно да пренесе видео компонента. За дигиталниот аудио, сè додека врската е успешно направена со употреба на кабли, звукот ќе остане верен на оригиналниот сигнал бидејќи дигиталниот сигнал може да се прими само целосно или воопшто да не се прими. Каблите треба да ги исполнуваат спецификациите за S / PDIF, дефинирани со меѓународниот стандард IEC 60958-3 за сигурна изведба.

Кодирање во боја во опрема за широка потрошувачка[уреди | уреди извор]

Приклучоците и портовите на потрошувачката опрема се конвенционално кодирани во боја за да помогнат во точните врски. Стандардните [3] бои за различните сигнали се прикажани подолу; сепак, над 7.1 аудио, стандардот се деградира на поопшта бела / жолта, црвена / сина и зелена / жолта шема на бои, соодветно за секој кабел.

Стерео аудио апликациите користат или црно-црвени, сиви и црвени или бели и црвени RCA конектори; во сите три случаи, црвеното означува десно. Белата или виолетовата боја исто така може да се заменат со црна. Некои постари магнетофони и опрема како приемници дизајнирани да се поврзат со нив, користат 5-пински ДИН конектор за поврзување лево и десно за снимање и репродукција со еден кабел. Адаптерите помеѓу овој приклучок и RCA конекторите користеле бело и црвено за снимање на левиот и десниот канал и сино (или понекогаш црно) и жолто за репродукција, но тоа не е универзално. Повеќето модерни уреди со RCA конектори за уреди за снимање едноставно користат бела и црвена боја за сите стерео парови, без разлика дали се снимаат или репродуцираат.

Додека ова се стандардните бои што се наоѓаат на комерцијално изработените производи, може да се користат кабли со приклучоци во различна боја, сè додека самиот кабел е компатибилен со апликацијата (на пример, кабли со импеданса од 75 омови за видео и СПДИФ).

Композитно аналогно видео Композитен Жолто
Аналогно аудио Лево / моно (снимање ако има 4 конекторски кабелски ленти) Бело
Десно (снимајте ако има 4 кабелски конекторски кабел) Црвена
Лева лента (пуштете се ако има 4 кабел за конекторска лента) Црна
Десна лента (пуштете се ако има 4 кабел за конекторска лента) Жолто
Центар Зелена
Лево опкружување Сина
Десно опкружување Сиво
Лево заден опкружувачки звук Кафеав
Десно опкружувачки заден дел Тан
Субвуфер Виолетова
Дигитално аудио S / PDIF Портокалова
Аналогно видео на компонентата ( YPbPr ) Y Зелена
П Б / Ц Б. Сина
Р / Ц Р. Црвено
Аналогно видео на компонентата / VGA (RGB / HV) Р. Црвено
Г. Зелена
Б. Сина
H (хоризонтална синхронизација) / S (композитно синхронизирање) Жолто
V (вертикална синхронизација) Бело

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Pell, Rich (April 21, 2010). „The RCA phono plug: An outdated relic?“. EETimes. Посетено на March 8, 2017.
  2. Alan Henry (25 December 2013). „How To Connect Your Old Video Game Consoles To A New TV“. Kotaku. Посетено на 27 November 2016.
  3. Consumer Electronics Association standard CEA-863-B - Connection Color Codes for Home Theater Systems, CEA, February 2011, Архивирано од изворникот на 2011-07-12, Посетено на 2011-08-27