Pemphredoninae

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Таксокутија

Pemphredoninae
Pemphredon ? (Crabronidae) - Zwerggrabwespe (11462528464).jpg
Scientific classification e
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Hymenoptera
Family: Crabronidae
Subfamily: Pemphredoninae
Tribes, subtribes and genera

Entomosericini (Dalla Torre, 1897):

Odontosphecini (Menke, 1967):

Pemphredonini (Dahlbom, 1835):

Psenini (A. Costa, 1858):

Потсемејството Pempredoninae, е голема група во семејството на оси Crabronidae, со над 1000 видови. Во минатото, ова потсемејство било сметано за семејство. Во некои поскори филогенетски анализи, една од подплемињата во оваа група била забележана како сестринската на натсемејството Apoidea, и била именувана семејство Ammoplanidae заедно со Pemphredonidae и Psenidae за семејствата да останат монофилетични.[1]

Под-семејството се состои од солитарни, паразитоидни оси, од кои секој род има свои посебни и постојани преференции на плен.Возрасните женски единки копаат тунели во земјата или во растителни материјал за гнездо.[2]

Како и со сите други оси од фамилијата Sphecidae, ларвите се месојадни; женките ловат плен на кој ги положуваат своите јајца, масовно обезбедувајќи храна за ларвите по нивно раѓање од јајцето со парализиран жив плен.

Поделби[уреди | уреди извор]

Во повеќето класификации, Pemphredoninae се поделени на четири племиња: Entomosericini, Odontosphecini, Psenini, и Pemphredonini; од кои последниот досега има најголем број видови. Примарната разлика помеѓу Psenini и Pemphredonini е дека Psenini имаат преткрило со три субмаргинални ќелии, додека Pemphredonini никогаш немале повеќе од две подмаргинални ќелии. Неодамнешните класификации го третираат Psenidae (влучувајќи ги Odontosphecini) како друга, сестринска фамилија на новата фамилија Ammoplanidae, додека Pemphredonidae (освен Ammoplanina) се смета за сестринска на Philanthidae.[1]

Фосили[уреди | уреди извор]

Две фосилизирани оси од Велд Клеј.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Manuela Sann, Oliver Niehuis, Ralph S. Peters, Christoph Mayer, Alexey Kozlov, Lars Podsiadlowski, Sarah Bank, Karen Meusemann, Bernhard Misof, Christoph Bleidorn, and Michael Ohl (2018) Phylogenomic analysis of Apoidea sheds new light on the sister group of bees. BMC Evolutionary Biology 18:71. doi:10.1186/s12862-018-1155-8
  2. Sharp, David (1901) "Insects Part II: Chapter III: Hymenoptera Aculeata continued: Family Sphegidae-Crabronides: Sub-Fam. 9. Mimesides." in Harmer, S. F. and Shipley, A. E. (eds.) (1901) The Cambridge Natural History Macmillan and Co., London, p. 128[мртва врска] OCLC 559687
  3. Jarzembowski, E. A. (1991) "The Weald Clay of the Weald: Report of 1988/89 Field Meetings: New insects from the Weald Clay of the Weald" Proceedings of the Geologists' Association 102: pp. 83-108; as cited in Grimaldi, David (1999) "The co-radiations of pollinating insects and angiosperms in the Cretaceous" Annals of the Missouri Botanical Garden 86(2): pp. 373-406, p. 377

Литература[уреди | уреди извор]

  • Bohart, R. M. and Menke, A. S. (1976) Sphecid Wasps of the World: a Generic Revision University of California Press, Berkeley, California, ISBN 0-520-02318-8 Google books
  • Simon-Thomas, R. T. and Bohart, R. M. (1998) A recapitulation of errata and omissions to Sphecid wasps of the world, a generic revision, by R.M. Bohart & A.S. Menke Instituut voor Systematiek en Populatiebiologie, University of Amsterdam, Amsterdam, OCLC 39684725

Надворешни врски[уреди | уреди извор]