M1 Abrams

Од Википедија — слободната енциклопедија

M1 Abrams е марка на тенк произведен во САД. Името му е дадено по генералот Креитон Абрамс, поранешен генерал на Армијата на САД за време на Виетнамската војна од 1968 го 1972 година. М1 Абрамс е добро вооружен, има добра одбрана, добар штит и е многу подвижен, што го прави идеален тенк за денешното време. Препознатливи особини кај М1 се неговиовиот многу јак мотор, јакиот и единствен оклоп, многу современа опрема и друго. Тој е еден од најтешките тенкови во денешно време кој тежи близу 68 тона.

M1 Абрамс се користи од 1980 година во САД. Тој го заменува 105 мм топ и тенкот М60 Patton. Сепак служел десет години заедно со М60, кој влегол во употреба 1978 година. Три главни верзии на М1 Абрамс се употрбуваат во Армијата на САД, M1, M1A1, и M1A2, кој имаат подобрено вооружување, заштита и електронска опрема. Овие подобрувања, како и подобрувањата на постарите тенкови придонеле долга употреба. М1 Абрамс е главен тенк на Армијата на САД и Маринците, како и во некои други земји.

Особености[уреди | уреди извор]

M1 M1IP M1A1 M1A2 M1A2 SEP
Произведуван 1979–85 1984 1986–92 1992–до денес
Должина 32.04 ft (9.77 m)
Ширина 12 ст (3.7 м)
Висина 7.79 ft (2.37 m) 8.0 ft (2.44 m)
Макс. брзина 45 mph (72 км/ч) 41.5 mph (67 км/ч) 42 mph (68 км/ч)
Дострел 310 mi (498 км)   288 mi (465 км) 243 mi (391 км)  
Тежина 61.4 тони (557 долги тони) 62.8 тони 67.6 тони 68.4 тони 69.5 тони
Вооружување 105 mm M68 120 mm M256
Екипаж 4 (командант, пукач, полнач, возач)

Корисници[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име militarium.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]