Lactarius porninsis

Од Википедија — слободната енциклопедија
Lactarius porninsis
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Оддел: Столпчести габи
Класа: Агарикомицети
Ред: Гулапковидни
Семејство: Гулапки
Род: Млечки
Вид: Lactarius porninsis
Научен назив
Lactarius porninsis
Rolland (1889)
Синоними[1]

Lactarius porninae Rolland (1889)
Lactifluus porninae (Rolland) Kuntze (1898)

Lactarius porninsis
Научна класификација
Kingdom: Fungi
Division: Basidiomycota
Class: Agaricomycetes
Order: Russulales
Family: Russulaceae
Genus: Lactarius
Species:
L. porninsis
Биномен назив
Lactarius porninsis

Rolland (1889)
Синоними

Lactarius porninae Rolland (1889) Lactifluus porninae (Rolland) Kuntze (1898)

Lactarius porninsis, млечна шапка од ариш, е припадник на родот со големи млечни капачиња Млечки (печурки) од родот Russulales. Се наоѓа во Европа и Азија, каде што расте во микоризална асоцијација со ариш.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Холотип цртеж на Ролан

Видот бил опишан од францускиот ботаничар Леон Луј Ролан во 1889 година. Ролан го собрал видот во Зермат, Швајцарија. Lactarius porninae е правописна варијанта. Ото Кунце го сместил во родот Lactifluus во 1898 година Специфичниот епитет порнинс му оддава почит на колегата на Ролан, М.

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е првично хемисферично со маргина која се тркала навнатре, подоцна се израмнува за да стане конвексна или рамна со втиснат центар и маргина што малку се криви нагоре; достигнува 3-13 сантиметри во пречник. Површината на шапката има текстура на филц и е малку леплива на допир. Неговата боја е портокалова до жолто-кафеава или портокалово-кафеава, со концентрични прстени кои се најбледи во близина на маргината. Тенките, натрупани жабри имаат приврзаност до благо неиздржливо на штипката и се со бледо розова- блескава боја. Цилиндричниот стап е со димензии 2-9 сантиметри долг и 0,7-2,5 сантиметри дебела и малку се стеснува и во близина на врвот и на основата. Има мазна површина и боја се движи од бледо кремаста до розово-блескава боја.

Отпечатокот на спорите е крем, додека спорите се елипсоидни, со димензии 6,3-9,6 на 5,2-7,3µm. Имаат нецелосно мрежеста површина со гребени до 0,5 µm висока. Базидиите (клетките кои носат спори) се малку клешти, четири спори и се со димензии 40-50 на 10-13 µm.

Јадливост[уреди | уреди извор]

Овошните тела на Lactarius porninsis се јадат. Тој е еден од неколкуте видови Lactarius што се продаваат на руралните пазари во Кина.

Живеалиште и распространетос[уреди | уреди извор]

Lactarius porninsis е микориза со ариш. Вообичаено е во планинските шуми во Средна Европа, каде што плодува од јули до ноември. Во Азија, го има во Кина и Јапонија.

Хемија[уреди | уреди извор]

Овошните тела содржат естери на масни киселини, кои, кога овошното тело е повредено, брзо се претвораат во сесквитерпен порнизал и порнизол од типот на фарнесан. Овие хемикалии се дел од хемискиот одбранбен систем активиран со рана кој помага во заштитата на печурката од паразити и грабливци.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име urlMycoBank: Lactarius porninsis.