Сесквитерпен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фарензен

Сесквитерпен се класа на терпени кои се состојат од три изопренски единици со молекулска формула C15H24. Како и монотерпените, сесквитерпените може да бидат ациклични или да содржат прстени. Со биохемиски модификации како оксидација или преуредување на молекулата се добиваат сесквитерпеноиди.[1]

Биосинтеза[уреди | уреди извор]

Во реакцијата помеѓу геранил пирофосфат со изопентенил пирофосфат како производ се добива фарензил пирофосфат кој е изграден од 15 C-атоми, и кој претставува интермедиер во биосинтезата на сесквитерпените.[2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Eberhard Breitmaier (2006). „Sesquiterpenes“. Terpenes: Flavors, Fragrances, Pharmaca, Pheromones. doi:10.1002/9783527609949.ch3. ISBN 9783527609949.
  2. Davis, Edward M.; Croteau, Rodney (2000). „Cyclization Enzymes in the Biosynthesis of Monoterpenes, Sesquiterpenes, and Diterpenes“. Topics in Current Chemistry. 209: 53–95. doi:10.1007/3-540-48146-X_2.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Chizzola R (2013), „Regular Monoterpenes and Sesquiterpenes (Essential Oils)“, Natural Products, Springer Berlin Heidelberg, стр. 2973–3008, doi:10.1007/978-3-642-22144-6_130, ISBN 9783642221439