Encyclopedia of Slovenia

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сите книги на Енциклопедијата на Словенија

Енциклопедија на Словенија (словенечки: Enciklopedija Slovenije ) е енциклопедија на словенечки јазик која содржи теми поврзани со Словенија. Објавена е од 1987 до 2002 година во 16 тома од Mladinska knjiga во соработка со Словенечката академија на науките и уметностите (Slovenian Academy of Sciences and Arts).

Уредници на енциклопедијата: Marjan Javornik, Duan Voglar и Alenka Dermastia, додека уредници на специјални теми: Rajkо Pavlovec, Blaž Resman, Janez Stergar, Zdravko Mlinar, Pеter Weiss, Tone Wraber, Aleš Krbavčič и Tone.

Првите томови биле објавени во тираж од 30.000, но тиражот бил сведен на 15.000 за подоцнежните томови.[1]

За целокупната работа на Encyclopedia of Slovenia, the publisher на Mladinska knjiga го добил Златниот орден за слобода на Република Словенија, највисокиот орден доделен во Словенија.[2]

Томови[уреди | уреди извор]

 1. A – Ca, 1987, xvii и 421 страници, 30.000 копии OCLC 468393318
 2. Ce – Ed, 1988, xv и 416 страници, 31.000 копии OCLC 468393751
 3. Eg – Hab, 1989, xv и 416 страници, 30.000 примероци OCLC 30503348
 4. Hac – Kare, 1990, xvii и 416 страници, 30.000 примероци OCLC 30503372
 5. Kari – Krei, 1991, xv и 416 страници, 22.000 примероци OCLC 30503396
 6. Krek – Marij, 1992, xv и 416 страници, 20.000 примероци OCLC 30503416
 7. Marin – Nor, 1993, xv и 416 страници, 20.000 копии OCLC 30503437
 8. Nos – Pli, 1994, xvi и 416 страници, 20.000 копии ISBN 86-11-14269-1OCLC 31899592
 9. Plo – Ps, 1995, xv и 416 страници, 20.000 примероци ISBN 86-11-14345-0OCLC 35562591
 10. Pt – Savn, 1996, xv и 416 страници, 20.000 примероци ISBN 86-11-14792-8OCLC 36885531
 11. Savs – Slovenska m, 1997, xv и 416 страници, 18.000 примероци ISBN 86-11-15070-8OCLC 38307492
 12. Slovenska n – Sz, 1998, xv и 416 страници, 18.000 примероци ISBN 86-11-15344-8OCLC 40744878
 13. Š – T, 1999, xv и 416 страници, 18.000 копии ISBN 86-11-15364-2OCLC 43527563
 14. U – We, 2000, xv и 416 страници, 15.000 примероци ISBN 86-11-15365-0OCLC 46364197
 15. Wi – Ž и хронолошки преглед, 2001, xv и 416 страници, 15.000 копии ISBN 86-11-15366-9OCLC 163647109
 16. Дополнувања А – Ž и Индекс, 2002, xv и 416 страници, 15.000 копии ISBN 86-11-15367-7OCLC 159872812

Наводи[уреди | уреди извор]

 

 • Nežmah, Bernard (January 2002). „gl. ur. Dušan Voglar: Enciklopedija Slovenije Wi-Ž“ (словенечки). Mladina. Архивирано од изворникот на 2007-03-11. Посетено на 2021-10-05.
 1. COBISS, Enciklopedija Slovenije
 2. „Sporočilo za javnost“. Архивирано од изворникот на 2013-11-01. Посетено на 2008-01-26.