Auto da fe (книга на Еуџенио Монтале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Auto da fé - збирка есеи на италијанскиот писател Еуџенио Монтале од 1966 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата ги содржи следниве есеи и уметнички критики:[1]

 • Фашизмот и книжевноста
 • Желба
 • Тркало на среќата
 • Силни и слаби гласови
 • Уметноста на претставата
 • Зборовите и музиката
 • Машина на славата
 • Бегство од времето
 • Естетички суд
 • Отворени дела
 • Уметност за сите
 • Блескава судбина
 • Немаме од што да се плашиме, но...
 • Алеаторична музика

За збирката[уреди | уреди извор]

По неговата преселба во Фиренца, Монтале почнал интензивно да се занимава со книжевна критика. Исто така, по преслебата во Милано, во 1948 година, Монтале започнал да пишува книжевна и музичка критика за познатиот весник „Кориере дела сера“.[2] Од неговиот критичко-есеистички опус се истакнува книгата „Auto da fe“ (1966) во која се собрани статиите објавени во разни весници и списанија меѓу 1946 и 1966 година.[3] Како критичар, Монтале не бил на нивото на неговата поезија, што се должи на оптовареноста со идеализмот на Кроче (кого го читал во младоста), како и на конзервативните општествено-политички убедувања и традиционалистичките културни ставови. Оттука, според Фортини, од есеистот и критичар Монтале не може да се објасни како постанала онаа смела и трагична поезија што ја напишал тој, зашто многу од ставовите искажани во есеите драстично отстапуваат од современите мислења. Сепак, во нив, Монтале дава многу поучни забелешки од теориски карактер.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Eugenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979.
 2. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 165.
 3. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 169.
 4. Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi. Beograd: Rad, 1979, стр. 170.