Apex Legends

Од Википедија — слободната енциклопедија
Плакатот на играта

Apex Legends (транскрипција: Ејпекс леџендс) — бесплатна видеоигра за воени игри, која ја развила Respawn Entertainment и објавена од Electronic Arts. Објавен е за Microsoft Windows, PlayStation 4 и Xbox One на 4 февруари 2019 година, без претходна најава или маркетинг.

Играњето на Apex ги спојува елементите од различни видеоигри, вклучувајќи ги и сопствените Titanfall-серии на Respawn, битката на кралските игри, стрелците засновани на класа и оние со развојни наративи. Околу шеесет играчи се спротивставени едни на други на остров во група од тројца, со еден играч што управува каде нивната екипа ќе падне на картата. Екипите потоа мора да се бараат оружје и други ресурси за да се борат со други екипи, при што игралиштето постепено се ограничува со големина додека не остане еден состав, со што се завршува натпреварот. Играта, исто така, ги содржи пакетите за нега и способноста да ги оживеат вашите соиграчи во одредено време. Општењето со членовите на екипата може да се направи преку гласовен разговор, преку пишување на тастатура или преку пинг-систем со што на соиграчите им се овозможува лесно да ги обележат резервите, местата и непријателите. Играта содржи осум јунаци за бирање (иако два од нив се заклучени по подразбирање), и има систем за микротрансакција за козметички предмети.

Замислата за играта дошла до остварување за време на развојот на новата игра Титанфал, по стекнувањето на EA во Respawn во 2017 година. Ненадејниот успех на жанрот на битката на роале, ги поттикнало развивачите да создадат еден од сопствените, кој вклучува елементи од серијата, и покрај концептите што се гледаат во игрите во изминатата деценија. По објавувањето, развивачите гиобјавиле плановите за крос-платформска игра, како и пристаништа за iOS, Android и Nintendo Switch во иднина.

Apex Legends добил многу потврдни одзиви од критичарите, кои ја пофалиле нејзината игра, прогресивниот систем и соединување на елементи од различни жанрови. Некои сметале дека е достоен конкурент на Fortnite Battle Royale, слична игра што добила огромна популарност во претходната година. Играта надминала над 25 милиони играчи до крајот на својата прва недела, а 50 милиони во првиот месец.

Начин на игра[уреди | уреди извор]

Апекс Легендите е концепт за позајмување на бојното кралско игралиште на херојскиот стрелец, кој се одржува 30 години по настаните на Титанфал 2. Апексот се разликува од повеќето битката на кралските игри со вградување на Легенди, претходно дефинирани херои со уникатни способности кои паѓаат во улоги како што се напад, Одбрана, поддршка и реконструкција. Играчите се групирани во три екипи, секој играч избира уникатна легенда, а секој натпревар има до 20 екипи кои се натпреваруваат. Сите екипи почнуваат без опрема и се пренесуваат низ картата на играта преку dropships од случајна насока од која паѓаат на кое било место на картата што можат да ја достигнат. Екипите ја истураат картата на игра за оружје, муниција и друга опрема додека се борат да бидат последни екипи, додека останаа во рамките на сигурносната зона на картата. Играчот може да биде исфрлен во ранлива состојба на напуштена состојба, оставајќи ги единствено способни да ползи за покритие или да стигнат до составувач, кој може да ги заживее. Ако играчот крши надвор, или противникот користи финишер потег на нив, тие потоа се елиминираат, паѓаат нивната опрема да биде ограбена и банер. Играчот може потенцијално да се ослободи ако нивните составни места го вратат овој знаме и го однесат до Spawn Beacon, расфрлен на картата, во ограничен временски период. Ејпекс има и општење со гласовна четворка со една екипа и контекстуален пристап со еден копче кој му овозможува на играчот да ги прикаже функциите на картата како оружје, противници или митинзи.

Apex Легендите се бесплатни за играње и поддржани преку микротрансакции за козметички предмети и херои. Новите козметички предмети може да се заработат од отворањето на Апекс пакетите, верзијата на кутии за игри кои содржат случајни асортиман на награди или трошење на валута за изработка на Материјали за изработка, кои се добиваат преку Apex пакети. Апекс пакетите се слободно заработени додека играчот добива нивоа на искуство. Дополнително, играчите слободно добиваат легендарни токени за играње на натпревари, како и за израмнување, кои се користат за отклучување на нови легенди и одредени козметички предмети. Конечната валута, Apex Coins, се купува со реални фондови и може да се искористи за купување на Apex пакети, отклучување на легендите или купување на специфични козметички производи.[1] Respawn планира да понуди битка поминува во иднината на играта која ги наградува играчите со нови сезонски козметички предмети со комплетирање предизвици во играта.[2]

Ликови[уреди | уреди извор]

Играта во моментов има 8 Ејпекс-легенди,[3] секоја со 3 исклучителни способности.

Wraith, кој е меѓупросторен спокојник.

Бангалор, кој е професионален војник.

Pathfinder, кој е напреден разузнавач.

Lifeline, кој е борбен лекар.

Гибралтар, која е заштитена тврдина.

Bloodhound, кој е технолошки трагач.

Каустик, кој е токсичен трапер.

Мираж, кој е холографски измамник.

Мираж и Каустик не се достапни за нови играчи веднаш. Тие мора да се отклучат или со играње кредит (купени во продавницата) или со играње на многу игри и добивање доволно XP за да ги купите.

Развој[уреди | уреди извор]

Respawn Entertainment претходно ги создаде и Titanfall (2014) и нејзиниот продолжение Titanfall 2 (2016), додека независно студио; Електронските уметности го поддржаа објавувањето на овие наслови, а во 2017 година се здобија со Respawn.

Додека Respawn започна да работи на потенцијалната игра на Titanfall 3, тие го гледаа пејзажот на гејмерската заедница околу 2017 година, за кога Battlegrounds на PlayerUnknown почнаа да го симнуваат и популаризираат жанрот на битката кралска. Respawn веќе ги тестирал концептите на Titanfall во формат на игра за преживување што тие го покажале добро работејќи и почнале да експериментираат со овие концепти во рамките на битката кралска рамка, иако брзо сфатиле дека имањето на титани (голема меша) може да биде многу неповолно за оние што носат битка кралска, и наместо тоа се фокусираше на создавање силни карактер класи кои се вклопуваат во рамките на Titanfall универзумот.[4] Покрај тоа, Respawn сакаше да продолжи со игра која ќе ги искористи потенцијалните приходи во слободно да играат игри, и измисли концептот на Апекс, ставајќи го најголемиот дел од напорите на студиото да се направи првично силно ослободување и да се откаже од понатамошниот развој на Титанфал 3. ЕА имаше скептицизам во овој пристап и сметаше дека е ризично, според Друк Мекој од Respawn, но успехот на Fortnite Battle Royale покажа дека таквите пристапи се можни.

Во уникатен потег за ЕА, Respawn го задржа развојот на Apex Legends како тајна до нејзиното објавување; McCoy изјави дека сакаат играчите да формираат свое мислење за играта, а не од онлајн форуми, со што ги охрабруваат играчите да ја пробаат играта, наместо да се потпираат на маркетинг и други промотивни содржини пред објавувањето.

Apex Legends е инспириран од неколку стрелците од последната деценија: Хало и Судбина на Bungie, која инкорпорираше ангажирање на борбени системи со развојот на наратив, Ubisoft's Tom Raindance Six Siege, која ја демонстрираше употребата на уникатни класи за динамичка промена на инаку едноставна формула, и Blizzard Entertainment Overwatch за рафинирање на херојот стрелец концепт.Играта е изградена на моторот Извор, исто како што се користеше за претходните игри на Титанл.[5] Системот Smart Comm беше пречистен со играње на играта за еден месец без користење на гласовен разговор и користење на рандомизирани имиња за експериментирање како тие очекуваа дека повеќето играчи ќе ја доживеат играта.,[6] Екипата испитувала промена на некои од наброените одлики како што се големината на картата, бројот на играчи во натпревар и големината на екипата и открила дека 60 играчи во тројца одбрани на картата се најзабавни за играње, според извршниот директор на Respawn, Винс Zampella. Respawn не ја отфрли понудата на нови карти или алтернативни начини на игра во иднина.[7]

Пред да започне, McCoy ги потврди плановите за спроведување на повеќе-платформска игра во Apex Legends во иднина. Иако ова е планирано, напредокот и вкрстените набавки не се можни поради хардверските ограничувања. McCoy, исто така, изјави дека на крајот би сакале Apex Legends да дојде до iOS, Android и Nintendo Switch, иако во моментов не е планирано.[8]

Tencent изјави дека тие работат со електронски уметности да се донесе Apex Легенди во Кина, помагајќи да се работи на играта преку строг процес на одобрување на земјата.[9]

Во рамките на играта на играта, играчите пронајдоа барем една мала играчка за чудовиштето на Loch Ness Monster, наречена Nessy, која исто така била користена во разни карти на Titanfall, и ако бил застрелан од некој играч, во убиството се појавува кратка порака; Менаџерите на заедницата на Respawn признаа дека може да има поголема тајна врзана за овие во играта.[10]

Прием од играчите[уреди | уреди извор]

По објавувањето, Апекс легендите добија генерално поволни осврти според агрегаторот за преглед Metacritic, станувајќи втора највисока рецензирана игра на 2019 година на мрежната страница за PlayStation 4 и Xbox One.[11][12][13] Некои публикации, вклучувајќи ги и Деструктоид,[14] Game Informer,[15] GamesRadar +,[16] и PC Gamer,[17] го нарекоа еден од најдобрите во досегашниот жанр на бојниот крал, и достоен предизвикувач на Fortnite Battle Royale доминација на жанрот.

Критичарите ја пофалија борбата во Легендите на Апекс. Деструктоидот се осврнал на играта како најдобро што ги доживеале во бојното кралско семејство досега, но сепак биле изневерени од отстранетите механичари од поранешните записи на Титан Паунд. Спротивно на тоа, Јави Гвалтни од Game Informer изјави дека не пропуштил да истера на Титаните и другите отстранети елементи од претходните игри, што укажува на тоа дека борбата била задоволувачка и оружјето било чувствувано моќно. Тој додаде дека додавањето на хероите може да направи повеќе претерани тепачки од другите битки.

Рецензентите, исто така, го пофалиле системот за комуникација во играта. Кје Хун Чан на полигонот сметаше дека "говорниот разговор со странци е во голема мера непотребен", и беше симболичен за пристапноста и аспектот на Апекс.[18] Деструктоидот, исто така, уживаше во механичарот, а дополнително се сомневаше дека тоа ќе стане нов стандард за идните игри во жанрот на битката крал.

Број на играчи и приходи[уреди | уреди извор]

Осум часа по неговото лансирање, играта надмина еден милион уникатни играчи,[19] и достигна 2,5 милиони уникатни играчи во рок од 24 часа.[20] За една недела по објавувањето достигна 25 милиони играчи, со над 2 милиони врв истовремено,[21] и до крајот на првиот месец достигна 50 милиони играчи.[22]

Apex Legends беше објавено на 4 февруари 2019 година, во понеделникот пред ЕА да ги објави своите најнови тромесечни финансиски резултати, кои не ги исполнија очекувањата и предизвикаа акциите на ЕА да опаднаат за 13% следниот ден.[23] Сепак, како што се проширија вести и популарност на Apex Legends, аналитичарите ја сметаа играта како нешто за да ја оспорат доминацијата на Fortnite Battle Royale, а до тој петок, 8 февруари 2019 година, ЕА го забележа својот најголем пораст во вредноста на акциите од 2014 година врз основа на од ненадејниот успех на Apex Legends.[24][25] [30]

Наводи[уреди | уреди извор]

https://wallpapercosmos.com/apex-legends-wallpapers

  1. Goslin, Austen (February 8, 2019). „Apex Legends microtransactions guide: explaining Crafting Metals, Legend Tokens, and Apex Coins“. Polygon. Архивирано од изворникот на February 9, 2019. Посетено на February 8, 2019.
  2. Ramée, Jordan (February 4, 2019). „Apex Legends Has A Battle Pass That's Just Like Fortnite's“. GameSpot. Посетено на February 4, 2019.
  3. „EA Apex Legends Characters“. www.ea.com. Electronic Arts. February 4, 2019. Архивирано од изворникот на February 22, 2019. Посетено на March 2, 2019.
  4. Campbell, Colin (February 4, 2019). „Why Respawn made a Titanfall game without Titans — and not Titanfall 3“. Polygon. Архивирано од изворникот на February 5, 2019. Посетено на February 5, 2019.
  5. Walton, Jarrod (February 4, 2019). "Apex Legends performance analysis: which settings to disable for the best FPS"
  6. Arif, Shabana (February 7, 2019). "Apex Legends: A month playtesting with no voice chat helped to develop the Smart Comms system".
  7. Takahashi, Dean (February 4, 2019)."Respawn's Vince Zampella interview — Why you won't see Titans in Apex Legends"
  8. Kent, Emma (February 4, 2019)."The world thinks we're making Titanfall 3 and we're not - this is what we're making"
  9. Saed, Sherif (February 15, 2019)."Tencent in talks to bring Apex Legends to China – report".
  10. Castello, Jay (February 12, 2019)."Apex Legends players are becoming cryptid hunters".
  11. "Apex Legends for PC Reviews"
  12. "Apex Legends for PlayStation 4 Reviews"
  13. "Apex Legends for Xbox One Reviews
  14. Roemer, Dan (February 17, 2019). "Review: Apex Legends" Архивирано на 27 февруари 2019 г..
  15. Gwaltney, Javy (February 8, 2019). "Apex Legends Review - Embracing The New Frontier" Архивирано на 9 февруари 2019 г.
  16. James, Ford (February 8, 2019). "APEX LEGENDS REVIEW: "An immaculate battle royale that should only get better"
  17. Davenport, James (February 11, 2019)."Apex Legends Review"
  18. Chan, Khee Hoon (February 20, 2019)."Apex Legends review: a more welcoming take on battle royale"
  19. Makuch, Eddie (February 4, 2019)."Apex Legends Hits 1 Million Players In 8 Hours".
  20. Arif, Shabana (February 6, 2019)."Apex Legends' first 24 hours saw the game draw in 2.5 million players".
  21. Makuch, Eddie (February 11, 2019)."Apex Legends Hits 25 Million Players In A Week".
  22. Frank, Allegra (March 4, 2019)."Apex Legends tops 50M players in first month".
  23. Salinas, Sara (February 6, 2019)."Gaming stocks got killed after earnings".
  24. Leach, Kameron (February 8, 2019)."EA Stock Jumps as Apex Legends Looks Like a Formidable Fortnite Competitor".
  25. Huang, Eustance (February 18, 2019)."'Fortnite' is not the only problem that major video game firms are facing, analysts say".