A-појас (НАТО)

Од Википедија — слободната енциклопедија
НАТО A-појас
Честотен опсег
0 до 250 MHz
Бранови должини
≥ 1,2 m

НАТО А-појас — застарена предназнака доделена на радиочестотите од 0 до 250 MHz (пандан на бранови должини над 1,2 метри) за време на периодот на студента војна. Од 1992 година, честотите и нивната намена е во линија на Договорот за заеднички военоцивилни честоти на НАТО.[1] Сепак, овој систем сè уште се користи со цел распознавање на воениот радиоспектар, пр. планирање на управување со кризи, вежби, обука, електроничко војување или воени зафати.

Радиопојасни предзнаци[уреди | уреди извор]

Појасни предназнаки на НАТО Радиодифузна
појасна
предназнака

Нов систем на именување Стар систем на именување
Појас Честота (MHz) Појас Честота (MHz)
A 0 – 250 I 100 – 150 Појас I
47 – 68 MHz (ТВ)
Појас II
87.5 – 108 MHz (FM)
G 150 – 225 Појас III
174 – 230 MHz (ТВ)
B 250 – 500 P 225 – 390
C 500 – 1 000 L 390 – 1 550 Појас IV
470 – 582 MHz (ТВ)
Појас V
582 – 862 MHz (ТВ)
D 1 000 – 2 000
S 1 550 – 3 900
E 2 000 – 3 000
F 3 000 – 4 000
G 4 000 – 6 000 C 3 900 – 6 200
H 6 000 – 8 000 X 6 200 – 10 900
I 8 000 – 10 000
J 10 000 – 20 000 Ku 10 900 – 20 000
K 20 000 – 40 000 Ka 20 000 – 36 000
L 40 000 – 60 000 Q 36 000 – 46 000
V 46 000 – 56 000
M 60 000 – 100 000 W 56 000 – 100 000
Вооружени сили на САД / НАТО ВЗК за Атлантикот
N 100 000 – 200 000
O 100 000 – 200 000


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. NATO Joint Civil/Military Frequency Agreement (NJFA) (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 4 март 2016. Посетено на 30 јуни 2023.