7 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1957  Двете некогашни британски колонии — Златниот Брег и Тоголанд се обединија и ја формираа независната држава Гана.
1978  Почна емитувањето на Втората програма на Телевизија Скопје.
1980  Француската писателка Маргарет Јурсенар е избрана за член на Француската академија на науките. Со тоа таа влезе во историјата како прва жена, член на француската институција.