23S рибозомна РНК

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
3D репрезентација на рибозомот. На сликата е прикажан 3D-аранжманот на 23S и 5S рРНК во 50S рибозомната подединица на E. coli, врз основа на крио-електронска микроскопска реконструкција.[1]

23S рРНК е рибонуклеинската компонента на големата подединица (50S) на прокариотскиот рибозом, со должина на нуклеотидната низа (кај Е. coli) од 2904 нуклеотиди. Рибозомниот пептидил трансферазен центар се наоѓа во доменот V на 23S рРНК, и овој домен е најчестата локација за врзување на антибиотиците кои го инхибираат процесот на транслација кај бактериите.[2] Најпознатиот припадник на оваа класа на антибиотици, хлорамфеникол, делува на тој начин што го инхибира формирањето на пептидните врски, а 3D-структурните истражувања укажуваат на тоа дека постојат две различни места за врзување на молекулата на хлорамфеникол, во зависност од видот на организмот.[3] Линезолид и хинупристин/далфопристин, исто така, се врзуваат за 23S рРНК, а помеѓу овие антибиотици постои вкрстена резистентност.[4] Во споредба со 16S рРНК гените, 23S рРНК гените обично имаат повисок степен на варијации во секвенците, вклучувајќи инсерции и/или делеции.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The 3D arrangement of the 23 S and 5 S rRNA in the Escherichia coli 50 S ribosomal subunit based on a cryo-electron microscopic reconstruction at 7.5 Å resolution.. „J Mol Biol“ том  298 (1): 35–59. doi:10.1006/jmbi.2000.3635. PMID 10756104. 
  2. Bocchetta, Maurizio; Xiong, Liqun; Mankin, Alexander S. (31 март 1998 г). 23S rRNA positions essential for tRNA binding in ribosomal functional sites. „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America“ том  95 (7): 3525–3530. ISSN 0027-8424. PMID 9520399. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC19869/. 
  3. Long, Katherine S.; Porse, Bo T. (15 декември 2003 г). A conserved chloramphenicol binding site at the entrance to the ribosomal peptide exit tunnel. „Nucleic Acids Research“ том  31 (24): 7208–7215. ISSN 1362-4962. PMID 14654696. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14654696. 
  4. Eliopoulos, George M. (15 февруари 2003 г). Quinupristin‐Dalfopristin and Linezolid: Evidence and Opinion (на en). „Clinical Infectious Diseases“ том  36 (4): 473–481. doi:10.1086/367662. ISSN 1058-4838. https://academic.oup.com/cid/article/36/4/473/440505. 
  5. Pei, Anna; Nossa, Carlos W.; Chokshi, Pooja; Blaser, Martin J.; Yang, Liying; Rosmarin, David M.; Pei, Zhiheng (5 мај 2009 г). Diversity of 23S rRNA Genes within Individual Prokaryotic Genomes (на en). „PLOS ONE“ том  4 (5): e5437. doi:10.1371/journal.pone.0005437. ISSN 1932-6203. PMID 19415112. PMC: PMC2672173. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0005437.