’Рѓава дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Ochlodes|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
’Рѓава дебелоглавка
2014.06.27.-2-Kaefertaler Wald-Mannheim--Rostfarbiger Dickkopffalter-Maennchen.jpg
Горен дел на мажјак
Долен дел на женка.
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Ochlodes
Вид: ’Рѓава дебелоглавка
Биномен назив
Ochlodes sylvanus
(Esper, 1777)
Распространетост во Европа
Синоними

'Ргаѓавата дебелоглавка (Ochlodes sylvanus) е пеперуга од семејството на Дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Распространетост[уреди | уреди извор]

'Рѓавата дебелоглавка се наоѓа во Европа па сè до Јапонија. Ја има на Британските Острови.[1][2] Живее каде има висока дива трева, покрај шуми и чисти предели.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата има распон на крилја од 28–32 мм, и е слична по големина со шарената дебелоглавка. Оваа пеперутка е релативно мала во големина. Горниот дел од телото е во портокалово-кафеава боја (од таму и името). Долниот дел од телото е зеленкасто-жолто со светложолти дамки. Мажјаците во предниот дел на горната страна имаат и темна линија. Гасеницата достига до 28 мм. Има голема црнкасто-кафеава глава и синкасто-зелено тело.

Животен век[уреди | уреди извор]

Во северна Европа овие пеперуги имаат една генерација годишно, но во јужните предели на Европа може да има и до три генерации.

Јајцата се поставуваат единечно и често се положуваат на растенијата: Dactylis glomerata, Molinia caerulea, Brachypodium sylvaticum, B. pinnatum и Calamagrostis epigejos. Ларвите се хранат и со растенијата: Poaceae, Phalaris arundinacea, Alopecurus pratensis, Calamagrostis purpurea, Deschampsia flexuosa, Phragmites communis и Elymus caninus.[2]

Кожурецот трае околу три седмици во мај и јуни. Возрасните единки летаат од јуни до август.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fauna europaea
  2. 2,0 2,1 Funet

Литература[уреди | уреди извор]

  • Shreeve, T.G.; Emmet, A.M. (1990), OCHLODES VENATA (Bremer & Grey). Pages 64–67 in Emmet, A.M., J. Heath et al. (Eds.) The Butterflies of Great Britain and Ireland. The Moths and Butterflies of Great Britain and Ireland Vol. 7 Part 1 (Hesperiidae to Nymphalidae), Harley Books, Colchester, UK. 370p.
  • Jim Asher et al. The Millennium Atlas of Butterflies of Britain and Ireland. Oxford University Press.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]