Прејди на содржината

Шарена дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Carterocephalus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Шарена дебелоглавка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Carterocephalus
Вид: Шарена дебелоглавка
Научен назив
Carterocephalus palaemon
(Pallas, 1771)

Шарена дебелоглавка (Carterocephalus palaemon) е пеперутка од видот пеперутки дебелоглавки.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Оваа пеперутка има распон на крилјата од 29 до 31 мм. Горните страни на пеперутката се темно кафеави со портокалови лушпи во основата на крилјата и златни дамки. Основната шема на долната страна е слична, но предните крила се портокалови со темни дамки, а задните крила се румени со крем дамки обоени во црно. Половите се слични, иако женките се генерално малку поголеми.[3]

Територијалност[уреди | уреди извор]

Мажјаците ги бранат териториите и ги пресретнуваат женките што минуваат од омилените седници. Ова однесување има тенденција да се случи кога има концентрации на женки, ларви или растенија со храна. Областа каде што пеперутките ги ставаат ларвите се наоѓа помеѓу шумските почви и тресетите. Карираните капители го поставуваат домот блиску до изворите на нектар. Сепак, тие внимаваат да не дозволат нивната територија да привлекува други мажјаци. Кога е сезона на летови, познато е дека мажјаците го шират својот дом подалеку еден од друг.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 • Asher, Jim et al. The Millennium Atlas of Butterflies of Britain and Ireland. Oxford University Press.
 • Brooks, M. & Knight, C. A complete pocket guide to British Butterflies. Jonathan Cape Publishing.
 • Eeles, P. "A Study of the Life Cycle of the Chequered Skipper Butterfly Carterocephalus palaemon (Pallas) [Online]." Available from http://www.dispar.org/reference.php?id=119
 • Fullard, James H.; Napoleone, Nadia (2001). „Diel flight periodicity and the evolution of auditory defences in the Macrolepidoptera“ (PDF). Animal Behaviour. 62 (2): 349–368. doi:10.1006/anbe.2001.1753. S2CID 53182157. Архивирано од изворникот (PDF) на 2007-06-15.
 • Ravenscroft, Neil (1996) The Chequered skipper. Butterfly Conservation, Colchester, UK, 20p.
 • Ravenscroft, Neil O.M. “Environmental Influences on Mate Location in Male Chequered skipper Butterflies, Carterocephalus Palaemon (Lepidoptera: Hesperiidae).” Animal Behaviour1994: 1179–1187. Animal Behaviour. Web.
 • Ravenscroft, N. O. M (1994). „The Ecology of the Chequered Skipper Butterfly Carterocephalus palaemon in Scotland. II. Foodplant Quality and Population Range“. The Journal of Applied Ecology. 31 (4): 623–30. doi:10.2307/2404153. JSTOR 2404153.
 • Ravenscroft, N. O. M (1994). „The Ecology of the Chequered Skipper Butterfly Carterocephalus palaemon in Scotland. I. Microhabitat“. The Journal of Applied Ecology. 31 (4): 613–22. doi:10.2307/2404152. JSTOR 2404152.
 • Ravenscroft, N.O.M., Warren, M.S. "Species Action Plan: The Chequered Skipper: Carterocephalus palaemon." Unpublished report by Butterfly Conservation.
 • Aspinall, Richard; Matthews, Keith (1994). „Climate change impact on distribution and abundance of wildlife species: An analytical approach using GIS“. Environmental Pollution. 86 (2): 217–23. doi:10.1016/0269-7491(94)90193-7. PMID 15091639.
Детално
 1. van Swaay, C., Wynhoff, I., Verovnik, R., Wiemers, M., López Munguira, M., Maes, D., Sasic, M., Verstrael, T., Warren, M. & Settele, J. 2010. Carterocephalus palaemon. The IUCN Red List of Threatened Species 2010: e.T174371A7059673. Downloaded on 20 June 2021.
 2. Ravenscroft, Neil O.M (1994). „Environmental influences on mate location in male chequered skipper butterflies, Carterocephalus palaemon (Lepidoptera: Hesperiidae)“. Animal Behaviour. 47 (5): 1179–87. doi:10.1006/anbe.1994.1156. S2CID 53196430.
 3. Ravenscroft, N. O. M (1994). „The Ecology of the Chequered Skipper Butterfly Carterocephalus palaemon in Scotland. I. Microhabitat“. The Journal of Applied Ecology. 31 (4): 613–22. doi:10.2307/2404152. JSTOR 2404152.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]