Прејди на содржината

Штикла (знак)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Штикла во кутивче
Штикла во кутивче

Штикла (, , итн..) е симбол кој го означува концептот „да“, како да речеме „да; ова е потврдено“ или „да; ова е точниот одговор“. Спротивен на тоа е знакот Х, иако кога стои самостојно може да има потврдно значење, (како да речеме на гласачко ливче).

Како дејство „штиклирање“ или „отшиклирање“ значи ставање или отстранување на таков знак. Ова наоѓа честа примена кај печатените и компјутерските обрасци кои бараат да се направи некаков избор.

Во Јапонија и Кореја за оваа намена се користи потврдниот „знак O“ (уникоден симбол „◯“), наречен „маруџируши“ (丸印).

Уникод има разни сродни симболи:

Симбол Уникодна точка (Хекс) Опис Официјален назив
U+2713 Штикла CHECK MARK
U+2714 Задебелена штикла HEAVY CHECK MARK
U+2610 Квадрат BALLOT BOX
U+2611 Квадрат со штикла BALLOT BOX WITH CHECK

Поврзано

[уреди | уреди извор]