Шахе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долината на реката Шахе

Шахе е река во областа Лазаревски во градот Сочи, Краснодарска територија, Русија. Вториот најдолг во градот по Мзимта. Должината на реката е 59 км, површината на одводниот слив е 553 км² .

Опис[уреди | уреди извор]

врска=//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/R. Schahe.jpg/282px-R. Schahe.jpg

Се влева во Црното Море на територијата на микрообласта Головинка. Други населби сместени по нејзиното течение се Шаке, Ахинтам, Мали Кичмаи, Бољшој Кичмаи, Отрадное, Карциз Прво, Солохаул, Бзогу, Бабук-Аул. Вселенска туристичка рута бр. 30 минува покрај реката. Проток на вода: 6,5 м³/s (минимум), 28 м³/с (просечен), 421 м³/с (максимум).

Историја за реката[уреди | уреди извор]

Позната уште од доцната антика како реката Ахеунта, по која минувала границата помеѓу племињата Зих и Саниг .

водопади[уреди | уреди извор]

На една од притоките на Шаке - реката Џегош има „ 33 водопади “.

Главни притоки[уреди | уреди извор]

Лево

Вајт, Бзич, Бзогу.

Права

Кут, Буши, Бојук, Ажу, Болшаја Бзнич, Малаја Бзнич, Псиј, Кичмај, Ацепс, Џегош.

Податоци од воден регистар[уреди | уреди извор]

Според податоците на државниот воден регистар на Русија и геоинформацискиот систем за зонирање на водостопанство на територијата на Руската Федерација, изготвен од Федералната агенција за водни ресурси:

  • Басен област - Кубан
  • Речен слив - Реки на сливот на Црното Море
  • Дел за управување со водите - Реки на сливот на Црното Море од западната граница на сливот на реката Шепси до реката Псоу
  • Шифра на водно тело - 06030000312109100000554

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Шахе, речка Черноморской губернии“. Енциклопедиски речник „Брокхаус и Ефрон“ : во 86 тома (82 тома и 4 доп.). Санкт Петербург. 1890–1907.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]