Прејди на содржината

Федерална агенција за водни ресурси (Русија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Федерална агенција. Лого

Федерална агенција за водни ресурси е федерално извршно тело под Министерството за природни ресурси и животна средина. Оваа агенција е одговорна за обезбедување на јавни услуги и управување со федералниот имот во областа на водните ресурси.

Должности[уреди | уреди извор]

  • Одредба во рамките на својата надлежност мерки за рационално користење, обновување и заштита на водните тела, спречување и елиминирање на штетните ефекти на водата
  • Право на употреба на водни тела кои се во федерална сопственост
  • Ракување со резервоари и водоводни системи повеќенаменски, безбедносни и други хидраулични конструкции под надлежност на Агенцијата, за да се обезбеди нивна безбедност
  • Развојни шеми на пропишан начин на сложено користење и заштита на водните ресурси, водни биланси и предвидување на водните ресурси и долгорочно користење и заштита на водните тела
  • Да се обезбеди развој и спроведување на мерките за контрола на поплавите, мерките за дизајнирање и воспоставување на заштитни зони на водни тела и ленти за заштита на крајбрежје спречуваат загадување на водата
  • Обезбедување јавни услуги за давање информации во врска со состојбата и употребата на водни тела, во сојузна сопственост
  • Одржување на државниот регистар на договори за водни тела, државни катастари за вода и работи на руски води, државно следење на водни тела, јавно сметководство на површински и подземни води

Надворешни врски[уреди | уреди извор]