Шасија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шасија на автомобил

Шасија[1] или рамка[2] — долниот дел на моторно возило на кој се прицврстени сите делови на возилото. Шасијата е основната потпора на моторното возило главно изработена од челичен материјал. Секое возило мора да има своја структурна основа што служи за носење и обединување на сите други склопови или делови. Таа конструктивна основа ја сочинуваат долниот дел што се нарекува шасија и горниот дел, односно каросеријата.[3] Меѓутоа, денес има такви каросерии што служат и како шасија и како каросерија, тоа се самоносечките каросерии.[4][5]

Дизајнот и конструкцијата на шасијата играат клучна улога во одредувањето на главните одлики, управувањето и безбедноста на возилото.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „шасија“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „рамка“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Types of Car Chassis - Explained Different Types of Car Chassis“ (англиски). 2021-09-07. Посетено на 2023-12-28.
  4. „Automobile - Chassis, Suspension, Brakes | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2023-12-28.
  5. Acko, Team. „What is a Car Chassis: Types of Chassis Frames Explained“. Acko General Insurance (англиски). Посетено на 2023-12-28.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]