Шаблон:Преслушување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Овој шаблон е наменет за вметнување на аудиоснимки (звучни податотеки) во статии. Се користи за снимки кои се наоѓаат на и пуштаат од текстот, како да речеме видеоинсерти и аудиоснимки.

Примена[уреди извор]

Проста[уреди извор]

Во најпрост облик, шаблонов ги користи следниве параметри:

{{Преслушување
 |filename   = 
 |title    = 
 |description = 
}}
 • filename (задолжително) – името на податотеката, без префиксот „Податотека:“ (порано Слика:, или англиските „File:“ и „Image“)
 • title (задолжително) – наслов на снимката кој ќе се прикаже на страницата
 • description – опис на снимката
Пример
{{Преслушување
 |filename   = Accordion chords-01.ogg
 |title    = Акорди на армоника
 |description = Акорди отсвирени на армоника
}}

За повеќе снимки[уреди извор]

Во истот шаблон може да се додадат повеќе снимки, сите на едно место заедно (една по друга) со тоа што ќе додадете бројка на секој параметар. Вака, на едно место можат да се постават до 10 податотеки (снимки).

{{Преслушување
 |filename   = 
 |title    = 
 |description = 
 |filename2  = 
 |title2    = 
 |description2 = 
 |filename3  = 
 |title3    = 
 |description3 = 
}}
 • filename (задолжително) – името на податотеката, без префиксот „Податотека:“ (порано Слика:, или англиските „File:“ и „Image“)
 • title (задолжително) – наслов на снимката кој ќе се прикаже на страницата
 • description – опис на снимката
Пример
{{Преслушување
 |filename   = Accordion chords-01.ogg
 |title    = Акорди на армоника
 |description = Акорди отсвирени на армоника
 |filename2  = Moonlight.ogg
 |title2    = „Месечева соната“
 |description2 = [[Бетовен]овата Соната во Ц# мол
 |filename3  = Au_clair_de_la_lune_mode_do.mid
 |title3    = „На месечевиот сјај“
 |description3 = Традиционална француска детска песна
 |play3    = no
}}

{{Преслушување

filename = Accordion chords-01.ogg title = Акорди на армоника description = Акорди отсвирени на армоника filename2 = Moonlight.ogg title2 = „Месечева соната“ description2 = [[Бетовен]овата Соната во Ц# мол filename3 = Au_clair_de_la_lune_mode_do.mid title3 = „На месечевиот сјај“ description3 = Традиционална француска детска песна play3 = no

}}

Стилски параметри[уреди извор]

Шаблонот има и ред стилски параметри за дотерување на неговиот изглед. Сите овие се изборни:

 • type – се користи за менување на сликата прикажана на лево зависно од типот на поставената аудио содржина. Прифатливи вредности се sound и music (по основно)
 • header – се користи за ставање на главен наслов на шаблонот.
 • help – со ставање на |help=no, го скривате текстот за помош кој инаку се јавува на дното на шаблонот. Правете го ова само кога имате повеќе засебни снимки на страницата кои ја имаат врската за помош; овој текст за помош мора барем на првата податотека во статијата.
 • pos – кутијата се сместува десно на екранот по основно. Ако ова го поставите на left, кутијата ќе дојде од лево наместо од десно.
 • style – се користи за внесување на конкретни стилски инструкции во кутијата.
 • play# – некои аудиоснимки не можат да се вметнат меѓу редови; ако имате ваква снимка, поставете |play=no за да не ви се појави прекршената врска во текстот.
 • plain – ако поставите |plain=yes, ова го остранува речиси сето украсување (рабови на таблицата, слика и врски за помош) и така се добива минималистичка верзија.
Пример
{{Преслушување
 |filename   = Frase de Neil Armstrong.ogg
 |title    = „Еден мал човечки чекор...“
 |description = Првите зборови изговорени на [[месечина]]та.
 |type     = sound
 |pos     = left
 |header    = Снимка на овој исказ:
}}

Поврзано[уреди извор]

 • {{Звук}} — варијанта на овој шаблон предвиден за снимки на изговори вметнати во самиот текст.