Предлошка:Преслушување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа предлошка е наменета за вметнување на аудиоснимки (звучни податотеки) во статии. Се користи за снимки кои се наоѓаат на и пуштаат од текстот, како да речеме видеоинсерти и аудиоснимки.

Примена[уреди извор]

Проста[уреди извор]

Во најпрост облик, предлошкава ги користи следниве параметри:

{{Преслушување
 |filename   = 
 |title    = 
 |description = 
}}
 • filename (задолжително) – името на податотеката, без претставката „Податотека:“ (порано Слика:, или англиските „File:“ и „Image“)
 • title (задолжително) – наслов на снимката кој ќе се прикаже на страницата
 • description – опис на снимката
Пример
{{Преслушување
 |filename   = Accordion chords-01.ogg
 |title    = Акорди на армоника
 |description = Акорди отсвирени на армоника
}}

За повеќе снимки[уреди извор]

Во истата предлошка може да се додадат повеќе снимки, сите на едно место заедно (една по друга) со тоа што ќе додадете бројка на секој параметар. Вака, на едно место можат да се постават до 10 податотеки (снимки).

{{Преслушување
 |filename   = 
 |title    = 
 |description = 
 |filename2  = 
 |title2    = 
 |description2 = 
 |filename3  = 
 |title3    = 
 |description3 = 
}}
 • filename (задолжително) – името на податотеката, без претставката „Податотека:“ (порано Слика:, или англиските „File:“ и „Image“)
 • title (задолжително) – наслов на снимката кој ќе се прикаже на страницата
 • description – опис на снимката
Пример
{{Преслушување
 |filename   = Accordion chords-01.ogg
 |title    = Акорди на армоника
 |description = Акорди отсвирени на армоника
 |filename2  = Moonlight.ogg
 |title2    = „Месечева соната“
 |description2 = [[Бетовен]овата Соната во Ц# мол
 |filename3  = Au_clair_de_la_lune_mode_do.mid
 |title3    = „На месечевиот сјај“
 |description3 = Традиционална француска детска песна
 |play3    = no
}}

Стилски параметри[уреди извор]

Предлошката има и ред стилски параметри за дотерување на неговиот изглед. Сите овие се изборни:

 • type – се користи за менување на сликата прикажана на лево зависно од типот на поставената аудио содржина. Прифатливи вредности се sound и music (по основно)
 • header – се користи за ставање на главен наслов на предлошката.
 • help – со ставање на |help=no, го скривате текстот за помош кој инаку се јавува на дното на предлошката. Правете го ова само кога имате повеќе засебни снимки на страницата кои ја имаат врската за помош; овој текст за помош мора барем на првата податотека во статијата.
 • pos – кутијата се сместува десно на екранот по основно. Ако ова го поставите на left, кутијата ќе дојде од лево наместо од десно.
 • style – се користи за внесување на конкретни стилски инструкции во кутијата.
 • play# – некои аудиоснимки не можат да се вметнат меѓу редови; ако имате ваква снимка, поставете |play=no за да не ви се појави прекршената врска во текстот.
 • plain – ако поставите |plain=yes, ова го остранува речиси сето украсување (рабови на таблицата, слика и врски за помош) и така се добива минималистичка верзија.
Пример
{{Преслушување
 |filename   = Phrase de Neil Armstrong.oga
 |title    = „Еден мал човечки чекор...“
 |description = Првите зборови изговорени на [[месечина]]та.
 |type     = sound
 |pos     = left
 |header    = Снимка на овој исказ:
}}

Поврзано[уреди извор]

 • {{Звук}} — варијанта на оваа предлошка предвидена за снимки на изговори вметнати во самиот текст.