Чек

Од Википедија — слободната енциклопедија

Чекот е платежно средство со кое едно лице наредува на друго лице да исплати определена парична сума во зависност од износот на кој важи самиот чек. Самиот почеток на чекот како платежно средство и негово ставање во оптек започнува уште од 15 век и тоа во Италија. Како платежно средство, најмногу било користено во текот на 19 век.

Основна функција на чекот е тоа што одлуката за негово користење се зема од страна на издателот на чекот, односно тоа е еднострано средство на плаќање.

Видови на чекови[уреди | уреди извор]

Готовински чек[уреди | уреди извор]

Готовински чек е чек каде трансакцијата започнува со исплаќање на издавачот определена сума на пари на примателот на чекот и тоа во готово од неговото покритие.

Циркуларниот чек[уреди | уреди извор]

Вирмански чек[уреди | уреди извор]

Вирмански чек е чек чија трансакција на определена сума од пари се извршува преку жиро сметка.

Баниран чек[уреди | уреди извор]

Содржина на чекот[уреди | уреди извор]