Црква „Св. Никола“ - Драгожел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква „Св. Никола
македонска православна црква
Епархија Повардарска
Архијерејско намесништво Кавадаречко
Местоположба

Карта

Место Драгожел
Општина Кавадарци
Општи податоци
Архитектонски опис

Нема никакви податоци кога е изградена и живописана оваа црква. Но, според нејзината архитектурна форма се претпоставува дека е во XIX век. Таа е трикорабна со дрвени таваници - карактеристични за селските цркви од XIX век, во Тиквешијата, Гевгелиско и на други места во Македонија. Средниот кораб се надвишува над страничните. Наосот на црквата е одвоен од припратата преку две колонии кои лично се поврзани. Црквата има отворени тремови на северната и западната страна. Внатрешноста на црквата е покриена со фрески. Црквата е запуштена.