Црква Света Троица (Белград)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црквата на Света Троица во Белград

Црква на Света троица или Руска црква е храм на руска православна црква, кој се наоѓа во Белград.

Изградена е во 1924. за Русите кои избегале од Октомвриска револуција. Главно, тоа биле политичари и воени офицери на Белата гарда. Во црквата се наоѓа и гробот на генералот на Белата гарда Петар Врангел.