Црвена гривеста коњска антилопа

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Hippotragus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Коњска антилопа
Мажјак во Јужна Африка
Антилопа во Сенегал
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Hippotragus
Вид: Коњска антилопа
Научен назив
Hippotragus equinus
(Е. Жофри, 1803)
     range
Синоними[2]

Црвена гривеста коњска антилопа („Hippotragus equinus“) е антилопа пронајдена во Западна, Централна, Источна и Јужна Африка. Оваа антилопа има од црвено до кафено влакно, бел стомачен дел од телото и црни и бели ознаки на лицето. Двата пола имаат рогови и грива. Се хранат со трева, а вода пијат 2 - 3 пати на ден. Стадата се состојат од 12 до 15 женки со младенчиња и од еден доминантен мажјак, а младите мажјаци се собираат самечки групи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Hippotragus equinus. IUCN Red List. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 1 November 2008. Database entry includes a brief justification of why this species is of Least concern.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име MSW3.