Прејди на содржината

Царска палата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Империјалската палата на Гослар

Царска палата или кралска палата се однесува на голем број на замоци и палати низ Светото Римско Царство кое служело како привремено, секундарно место на моќ за светиот римски цар во раниот и средниот век . Терминот исто така се користи поретко за владика, кој, како територијален господар (Landesherr), морал на царот и неговата придружба да им обезбеди сместување и исхрана, должност која се нарекувала Gastungspflicht.

Потекло на името[уреди | уреди извор]

Кајсерфалц е германски збор што е комбинација на Кајзер, што значи „император“, кој е изведен од „ цезар “; и Пфалц, што значи „палата“, а самиот потекнува од латинскиот палатиум, што значи исто (види палата ). Исто така, Конигсфалц е комбинација на Кониг, „крал“ и Пфалц, што значи „кралска палата“.

Опис и намена[уреди | уреди извор]

Впечаток на уметникот за Конигсфалц кај Ахен

Како и нивните врсници во Франција и Англија, средновековните императори на Светото Римско Царство не владееле од главниот град, туку морале да одржуваат личен контакт со нивните вазали на теренот. Ова било таканареченото „итентативно царство“; еден вид „патувачко царство“ ( Reisekönigtum ). Бидејќи палатите биле изградени и користени од страна на кралот како владетел во рамките на Светото Римско Царство ( rex Romanorum (Römischer König) ), точен историски термин е "кралска палата". Терминот Кајсперфалц е апелација од 19 век што не се осврнува на фактот дека кралот не ја носел титулата римски цар (доделен од папата ) сè до неговото царско крунисување. За разлика од pfalz, каде патувачкиот владетел ги донесувал своите суверени должности, кралскиот имот или Кунигшоф е само економски имот во сопственост на кралот, кој кралот само повремено го користел на својата рута.[1]

За разлика од вообичаената претстава за „палатата“, царската палата не била постојан престој, туку место каде царот престојувал одредено време, обично помалку од една година. Маршрутите сугерираат дека монархот ретко би останал подолго од неколку недели. Покрај тоа, тие не биле секогаш големи палати во прифатена смисла. Некои биле мали замоци или зајакнати ловишта, како што е Бодфелд во Харц . Но, воглавно тие биле големи куќи за манор ( Гутшифе ), кои нуделе угостителство и сместување за кралот и неговите многумина приврзаници, честопати тргнувајќи до стотици вработени, како и бројни гости и нивните коњи. На латино, таквиот кралски манор бил познат како вила регија или завеса регија. Тие се наоѓале или во близина на епископските резиденции, во близина на важни опатија, во близина на градовите што ги држел кралот или на селата во средината на кралските имоти. Царските палати обично биле градени во интервали од 30 километри, што претставувало дневно патување со коњ во тоа време.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Michael Gockel: Karolingische Königshöfe am Mittelrhein. Verlag Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen, 1970.